Otippade listan: Det här intresset är störst hos dina grannarLeksaker, smycken, musik och klockor – intresset för olika dyrgripar har visat sig variera beroende på bostadsområde.
Hos Sefina Pantbank blir huvudstadens olika stadsdelars intressen särskilt tydliga.
– Det är egentligen bara en sak som alla Stockholmsområden har gemensamt, säger Lie Lundberg, värderingsexpert.

Ett smidigt alternativ för dig som är i behov av att låna pengar är att pantsätta en ägodel hos en pantbank. Det är möjligt att pantsätta i princip vad som helst som har ett andrahandsvärde – men enligt Lie Lundberg, värderingsexpert på Sefina Pantbank, varierar valet av både pantsatt och efterfrågad ägodel beroende på område.
Här hittar du din närmaste Sefina Pantbank

I Stockholm är det särskilt tydligt, enligt Lie. I Vasastan är det populärt med gamla leksaker medan både boende i Skärholmen och på Östermalm föredrar väskor. Den exklusiva smaken finns även i Kista där dj-utrustning och diamanter är populära pantobjekt.

– Det enda gemensamma intresset vi ser i Stockholm är klockor. Den stora vintagetrenden kan ligga bakom att de flesta främst är ute efter dyra märkesklockor, men även billigare klockor efterfrågas. Det råder helt enkelt klockyra i Stockholm.

Sefina Pantbank grundades 1884 och är Nordens största pantbank. Sefina står för ”Secure Finance”, vilket betyder säkra tillgångar. Affärsidén bygger på att låna ut pengar mot säkerhet, så kallade pantlån. Sefina Pantbank har över 100 medarbetare på tjugo kontor runtom i Sverige med huvudkontor i Stockholm. För mer information, besök www.sefina.se

Lista: Det här pantsätts oftast i din stadsdel

Vasastan: Gamla leksaker
Östermalm: Smycken, klockor, märkesväskor
Södermalm: Musik och cyklar
Kungsholmen: Konst
Kista: Teknik, dj-utrustning, klockor och diamanter
Skärholmen: Märkesväskor

Sefina tipsar: Så gör du kap på loppisen

Timing: Kom tidigt eller precis innan stängning. De bästa föremålen tenderar att försvinna snabbt och sista timmen innan stängning finns chans att fynda riktigt billigt.  

Nischa dig: Om du är ute efter att göra en bra affär bör du specialisera dig inom ett särskilt område. Porslin, silver, vintage och äldre planscher är exempel på områden man kan fördjupa sig inom och därmed öka sina chanser att hitta skatter. 

Landsbygd vs storstad: På landsbygdsloppisar är det oftast färre besökare jämfört med de i större städer. Därmed blir konkurrensen om föremålen inte lika stor.  

Trotsa vädret: Ta med paraplyet och trotsa vädret. Många kommer nämligen inte att tänka så och besökarantalet minskar drastiskt. Därmed kan regniga dagar innebära störst chans för klipp!

Värdera mera: Kontakta en expert om du hoppas och tror du att du fyndat något med ett andrahandsvärde. Många pantbanker och auktionshus runtom i landet värderar dina saker kostnadsfritt. 

Köp saker som DU gillar: Sist men inte minst, leta efter föremål som du själv verkligen gillar. Det emotionella värdet är för många viktigare än andrahandsvärdet. Den största charmen med loppmarknader är att man kan hitta betydelsefulla saker för en liten peng.