Parkering Malmö satsar stort på att bygga ut laddinfrastrukturen i sina anläggningar. Efter intensivt arbete de senaste åren har antal laddplatser nu mer än dubblats. Siktet är även inställt på att bidra till minskad belastning på elnätet. En ny mjukvara till laddboxarna som möjliggör smartare laddning har därför införts under 2024.
Ambitionen är glasklar – att snabbt och enkelt installera fler laddboxar där efterfrågan finns. För att möjliggöra den ökade belastningen har Parkering Malmö byggt ut elcentralerna i sina befintliga anläggningar, bland annat i P-huset Hyllie där efterfrågan har varit störst.
– Där kan vi nu erbjuda dubbelt så många laddplatser jämfört med förra året, berättar Amir Ahmady, avdelningschef Fastigheter och bygg på Parkering Malmö.
Totalt har Parkering Malmö nu närmare 800 laddplatser i egna anläggningar, varav merparten är avsedda för bolagets abonnemangskunder.
Nya anläggningar
I sina nybyggnationer förser Parkering Malmö cirka hälften av parkeringsplatserna med laddmöjlighet.
– Det är viktigt för oss att kunna erbjuda våra kunder laddplatser, eftersom det bidrar till att de kan välja ett utsläppsfritt fordon när de ska köpa bil, berättar Lotta Hansson, hållbarhetsstrateg på Parkering Malmö.
Betala laddningen med Parkster
–Under 2024 har vi installerat en ny mjukvara, som innebär att våra abonnemangskunder betalar för sin laddning via mobilappsföretaget Parkster. Den tidigare prissättningen grundade sig på en fast schablonkostnad oavsett hur mycket eller lite kunden laddade. Nu med det nya systemet betalar kunden, förutom en fast kostnad för infrastrukturen, för sin faktiska förbrukning, berättar Lotta Hansson.
Med det nya systemet är det också betydligt enklare att ta fram statistik på hur och när laddboxarna används.
– Med hjälp av det underlaget kan vi utöka antalet laddplatser där efterfrågan är som störst, berättar Lotta Hansson.
Energiproduktion
För att säkra en hållbar energiförsörjning har Parkering Malmö som ambition att det alltid ska finnas funktioner för energiproduktion i nya anläggningar, exempelvis solceller och energilagring genom fastighetsbatterier. Målet är att elproduktionen ska uppgå till minst 50% av elanvändningen i egna anläggningar till 2030.
– Därför har vi också försett flera av våra befintliga parkerings-/mobilitetshus med solceller, och utreder möjligheterna att installera i ytterligare under de närmaste åren, berättar Amir Ahmady.
Bidrar till hållbar stadsutveckling
För att ytterligare bidra till en bättre stadsmiljö har Parkering Malmö under flera års tid arbetat för att bli en möjliggörare för mobilitetstjänster, bland annat genom att skapa plats för bilpooler i sina anläggningar.
– Genom att öka delandet av bilar kommer de, i kombination med andra mobilitetstjänster, bli en del av ett hållbart system. Med mobilitetslösningar har alla friheten att kunna ta sig dit de vill utan att äga egen bil, avslutar Lotta.
Om Parkering Malmö
Parkering Malmö är ett kommunägt parkeringsbolag som bygger och förvaltar parkeringsmöjligheter på tomtmark i Malmö. Idag har Parkering Malmö 11 egna parkerings- och mobilitetshus, och sköter även uthyrning och övervakning av parkering på uppdrag av externa fastighetsägare. Bolaget arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor, bland annat genom att vara en möjliggörare för mobilitetslösningar, utveckla laddinfrastruktur och integrera klimatsmarta lösningar som solceller och energilagring. Genom att ta en aktiv roll i stadsutvecklingen vill Parkering Malmö bidra till en hållbar livsstil och ett hållbart Malmö.