Så enkelt kan du förändra utsidan på ditt husMånga villor runtom vårat avlånga land har genom århundraden varit sig identiska sedan sin bebyggelse. Plannja har nu lagt ett stort fokus på något de kallar för ”det stora lyftet” – att med enkla medel ge sin husfasad ett välförtjänt lyft. Vad sägs om ett nytt tak, eller en helt ny plåtfasad?

Det finns en stor mängd variation av tak i Sverige. Sadeltak, pulpettak eller ett valmat tak går att se nästintill överallt och är för många definitionen av ett klassiskt, svenskt hus. Men med nya tider kan det vara värt att skänka en tanke gällande sitt tak, och välja ett mer lätthanterligt, miljövänligt och med stor sannolikhet snyggare sådant.

– Vi på Plannja erbjuder tak för alla olika typer av bostäder oavsett miljö. Vi svenskar kan drabbas av kraftiga snöoväder en kylig vinterdag, och böljande varma stunder under sommarhalvåret. Våra tak och våra tillbehör klarar av det, samtidigt som vi gör det med material med många fördelar, såsom att det är återvinningsbart och lätthanterligt, berättar Ann-Katrin Ahlbäck, Area Marketing Manager för Skandinavien på Plannja.

Inspiration för alla sorter
Oavsett vilken typ av hus du har kan du ge ditt boende en helt ny look – med enkla medel. Med hjälp av Plannjas inspirationssida kan du till exempel se klassiska 50-tals eller 70-tals hus få sig en ordentlig makeover.

– Här ser du hus typiska för sin tid – bredvid olika typer av omkonstruktioner, berättar Ann-Katrin Ahlbäck.

Låt dig inspireras

Räkna ut kostnaden snabbt
För dig som snabbt vill få en överblick om vad kostnaden skulle bli att köpa ett nytt komplett tak, med tillbehör, har Plannja tagit fram en kalkylator som snabbt räknar ut ditt pris med hjälp av måtten på ditt nuvarande tak. Här har du möjligheten att välja det material, typ av tak och den kulör du tror skulle passa bäst till ditt hus. Efter du fått det uppskattade priset kan du fylla i dina uppgifter och få en offert skickad till dig.

– Om du vill kan du även få en representant från oss som kontaktar dig. Där kan ni gemensamt gå igenom tankar om vad som skulle passa bäst för just dig, säger Ann-Katrin Ahlbäck.

Testa kalkylatorn

Stål eller aluminium?
För många är tegel och betong de givna alternativen när det kommer till sitt tak, men fördelarna med plåt och aluminium är många. Ann-Katrin förklarar att det ofta gäller från fall till fall om du bör ha exempelvis stål eller aluminium, men att de har många fördelar gemensamt.

– Ett exempel är att våra tak består av varmförzinkat stål eller aluminium, tillsammans med beläggningar och skyddande skikt. Ett tak i stål eller aluminum är så gott som underhållsfria. Dessutom är de alla bra mycket enklare att hantera viktmässigt, ett betongtak väger tio gånger mer än våra plåttak, och 20 gånger mer än aluminiumet, förklarar Ann-Katrin Ahlbäck.

Fördelarna är dessutom många fler än så. Det icke-organiska materialet binder ingen fukt och är samtidigt 100 procent återvinningsbart. Plåt är flexibelt och formas enkelt, något som leder till många av Plannjas unika takbyggelser.

– Det finns mycket positivt med våra olika typer av tak, och framförallt ser alla väldigt bra ut. Bara en enkel korrigering av taket kan verkligen höja utseendet markant på något du tittar på varje dag, avslutar Ann-Katrin Ahlbäck.

Hela Nordens tak
Plannja började tillverka plåttak redan 1967 och vi drivs av samma tanke nu som då: att skapa bättre byggnader. I dag är vi ett av Europas ledande varumärken inom tunnplåtsprodukter för byggmarknaden. Vi utvecklar och producerar tak, avvattning,  fasadelement och tillbehör som ökar komforten och höjer värdet på ditt hus. Våra produkter är utvecklade speciellt för Norden. Det betyder dels att kvaliteten är så hög att de klarar vårt tuffa klimat, dels att de är nordiska i sin estetik med design och kulörer som tar fram det bästa i hus och byggnader.

Plåtens kretslopp är hjärtat i Plannjas miljöarbete – det fantastiska med plåt är att den kan återvinnas till 100 procent utan att förlora sina unika egenskaper. Vi använder även miljöanpassade beläggningar som baseras på rapsolja. Vi har tillverkning och lager nära våra kunder. Närproducerat, helt enkelt. Bra för både miljö och människor. Tillverkningen är sedan 1992 kvalitetscertifierad enligt SS-EN ISO 900.1 (nuvarande certifikat enligt ISO 9001:2008). Plannja är dessutom miljöcertifierat enligt SS-EN ISO 14001:2004.