Smart semesterstart: Fem tips som underlättar flygresanI semestertider ökar resandet när många passar på att flyga inom Sverige eller utomlands. Kanske ska du flyga från någon av Swedavias flygplatser i sommar, till exempel Stockholm Arlanda Airport eller Göteborg Landvetter Airport? Här är fem smarta tips som sparar tid och gör din vistelse på flygplatsen så smidig och behaglig som möjligt.

1. Chatbot Swea
Följ ditt flyg och få notiser direkt i mobilen om detaljer ändras. Ställ även frågor du vill ha svar på om servicen på flygplatsen, som exempelvis ”Var finns det restauranger som serverar glutenfri mat?” Skicka ett meddelande via flygplatsens Facebook-sida eller i Messenger-appen (sök då fram till exempel ”Stockholm Arlanda Airport”). Du kan också klicka på Messenger-ikonen på flygplatsens webbplats. Swedavias chatbot Swea svarar direkt och dygnet runt.

2. Kom till flygplatsen i god tid
När det är många som ska ut och resa samtidigt är det bra att vara ute i god tid. Fråga ditt flygbolag vad de rekommenderar för just din resa. Tänk på att det kan vara köer på vägen eller förseningar i kollektivtrafiken.

3. Fäst bagagetagg

En av de vanligaste frågorna som resenärer ställer är hur bagagetaggen ska fästas på väskan vid självincheckning. Om du är osäker på hur det går till, kika på den här filmen: Så fäster du din bagagetagg.

4. Väntetid i säkerhetskontrollen

Håll koll på den aktuella väntetiden i säkerhetskontrollen som visas på flygplatsens webbplats, i Swedavias app och på monitorer vid säkerhetskontrollerna. Du kan även ställa just den frågan till Swedavias chatbot (se ovan).

5. Tidsgaranti på restauranger

Många flygplatsrestauranger har en tidsgaranti från beställning tills maten står framför dig på bordet. Fråga restaurangen vilken garanti de erbjuder eller gå in på flygplatsens hemsida där tid finns angiven under respektive restaurang. Se till exempel: www.swedavia.se/arlanda/mat-dryck/ eller www.swedavia.se/landvetter/mat-dryck

För fler smarta tips, besök gärna www.swedavia.se/restips

Trevlig resa önskar Swedavia!