Så fick Adam sitt drömjobb – på bara två årMedan Adam Källvik studerade till tekniker på yrkeshögskolan KYH, blev det känt att han hade ett stort intresse för Japan.
På utbildningen coachades han i rätt riktning – och fick sedan ett jobb på ett japanskt storföretag.
– Jag fick tips och kontakter som ledde mig till mitt drömjobb. KYH var helt rätt för mig, säger han.

När Adam var 20 år var han lite osäker på vad han skulle utbilda sig till. Sedan han några år tidigare sett en dokumentär på TV om Japan, hade han ett stort intresse för japansk kultur.

– Jag har länge varit intresserad av dataspel och japansk kultur, drömt mig bort i Tokyos starka färgpalett, men hade svårt att se hur mina fritidsintressen skulle leda till ett jobb, säger han.

Han läste några strökurser i japanska och funderade på att bli lokförare. Men en dag på spårvagnen fick han se en annons för yrkeshögskolan KYH. 

Adam valde att hoppa på en utbildning till teknisk testare, på två år.

Fick coachning och tips
En utbildning på en yrkeshögskola är utformad tillsammans med arbetsgivarsidan för att ge studenterna exakt de kunskaper som arbetsmarknaden kräver.

På KYH arbetar man dessutom aktivt med coaching och nätverkande – och det hjälpte Adam på rätt väg.

– Lärarna uppmuntrade oss tidigt att gå på meetups för att träffa andra testare och tillsammans lösa testrelaterade problem. Mötena gav mig inte bara värdefulla tips utan också ett stort nätverk av vänner och andra duktiga människor jag har haft nytta av, säger han.

Ungefär en fjärdedel av studietiden på en yrkeshögskola ägnas åt praktik på ett företag. Redan här knyts starka band mellan arbetsgivare och student, som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen. Här finns också goda chanser till att få jobb under sommaruppehållet.

Väl inne på KYH blev Adams stora kunskaper om Japan kända, och han fick tips om hur han kunde odla sitt intresse vidare.

– Jag och två klasskamrater rekommenderades att söka jobb på det japanska företaget Mitsubishi Electric. Där fick vi prova på olika arbetsuppgifter och snart vikarierade jag för testledaren. Sex månader senare, efter min examen blev jag anställd och stortrivs i min roll som testare här, säger Adam.

Hoppas flytta till Japan
I dag är Adam 27 år, och har arbetat på Mitsubishi Electric i fem år. Han har gjort flera arbetsresor till Japan och pratar numera hygglig japanska. Nu hoppas han få chansen att flytta dit och bo där på heltid under några år.

– En dröm vore att prova på att jobba där en dag. Det skulle ge en unik möjlighet att utforska den japanska kulturen på riktigt.

För Adam var KYH direkt avgörande för att han skulle kunna uppfylla sin dröm.

– Där fick jag de kunskaper, den coachning och de kontakter jag behövde för att nå dit jag är i dag. Det här var en lyckoträff för mig, en riktig genväg in i arbetslivet, och det tror jag att det är för många, säger han.

Att studera på KYH
KYH är en yrkeshögskola. All undervisning är utformad i nära samarbete med arbetsgivare, och en stor del av utbildningen ägnas åt praktik på ett företag. Nio av tio som tar examen på en yrkeshögskola får jobb direkt.

På KYH arbetar man aktivt med:
Coachning och självledarskap – för att studenten ska nå sitt mål.
Individuella utbildningspaket – för att möta allas olikheter.
Hälsa och välbefinnande – för att hitta rätt livsbalans för studenterna för att de ska prestera och må bättre.
Nätverkande och personliga relationer – för att studenterna lättare ska få jobb.

KYH finns på flera orter – och erbjuder också en streamad online-utbildning i samarbete med ett tiotal orter runt om i Sverige så att man kan delta i undervisningen i realtid oavsett var man befinner sig.

Läs mer på: www.kyh.se