Så kan det smarta programmet rädda din kroppVi svenskar sitter i snitt stilla 8,5 timmar om dagen, vilket leder till stora problem med hälsan. Nu finns det ett enkelt knep att ta till för att vända den mörka utvecklingen: pausgympa på arbetstid.
– Att ta regelbundna pauser gör att du kan bli av med spänningar, muskelvärk och arbeta mer effektivt, säger Dan Gustafsson, vd för Pausit.

 

Forskning visar att stillasittande är lika farligt för hälsan som rökning då det ökar risken för fetma, diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Du kan inte heller kompensera ditt stillasittande med några motionspass i veckan; du måste röra på dig varje dag. Tar du dagligen ett par bensträckare kan du få minskat midjemått, bättre blodfetter, bättre sockerbalans och hålla dig friskare.

Pausit  är ett gympaprogram i datorn som påminner dig om när du ska ta pauser i din stressiga vardag och kan hjälpa dig att bland annat förebygga arbetsskador. Programmet består av 94 övningar som är framtagna i samråd med sjukgymnaster, ergonomer och ortopedläkare.
– Pausgympan är lätt att anpassa efter just din kropp och fungerar precis som en personlig tränare – fast digitalt. Du kan göra övningarna var än du befinner dig så länge du har tillgång till en dator, säger Dan Gustafsson, vd för Pausit.

Läs mer om Pausit 

Gympa enkelt bort smärtan – från skrivbordet

Ohälsa orsakad av stillasittande, statiskt eller monotont arbete kan orsaka stora problem för både dig och företaget du arbetar på – därför har många företag, kommuner, myndigheter, universitet och organisationer investerat i just Pausit. Programmet är kostnadseffektivt för företagen som håller sin personal friskare, och lättillgängligt för dig då du kan genomföra det vid ditt skrivbord på jobbet. 

– Självklart kan du välja hur länge du vill träna och vad du ska träna. Antingen får du ett blandat urval av övningar för bland annat nacke, rygg och axlar, eller så väljer du ett specifikt område på din kropp att fokusera på, berättar Dan Gustafsson.

Det här gör Pausit för dig:

•Förebygger ohälsa och arbetsskador

•Ger lindring åt stelhet och värk i bland annat rygg, axlar, huvud och nacke

•Minskar stress

•Förbättrar blodcirkulationen och förebygger domningar

•Ger bättre koncentration och ökar produktiviteten

•Skapar gemenskap och bidrar till ett godare arbetsklimat

 

Pausgympa i datorn

Ohälsa orsakad av stillasittande, statiskt eller monotont arbete orsakar stora problem för individen samtidigt som det kostar företagen och samhället stora summor varje år. Pausits pausprogram erbjuder ergonomisk pausgymnastik i arbetsdatorn, ett effektivt, lättanvänt och billigt verktyg som förebygger arbetsrelaterade sjukdomar och ökar välmåendet på arbetsplatsen.