Så kan du få bättre sömn med receptfritt växtbaserat läkemedel

Neurol är ett växtbaserat läkemedel som kan dämpa lindrig oro och hjälpa vid sömnrubbningar. Det innehåller extrakt från vänderot, valeriana officinalis, som innehåller aktiva ämnen och kan ge en milt rogivande effekt.
Det receptfria läkemedlet godkändes redan 1935 och är det första valerianaläkemedlet i Sverige, säger Ylva Pilhall Hennings, Product Manager på Abigo Medical.

Sömnsvårigheter är ett stort problem i dagens samhälle både bland män och kvinnor och problemen kryper bara längre och längre ner i åldrarna i takt med att stress och psykisk ohälsa drabbar allt fler unga. En god natts sömn är en förutsättning för att din kropp och hjärna ska kunna fungera som de ska. Under sömnen bearbetar hjärnan dagens intryck, vilar och återhämtar sig. Personer som drabbats av nedsatt sömnkvalitet, såsom oro och sömnrubbningar, kan uppleva depressionsliknande symptom som bristande energi och trötthet.

Tillfälliga sömnproblem är vanliga och går ofta över med tiden. Om problemen blir långvariga och påverkar dig negativt kan det dock vara dags att ta tag i det. Men många är oroliga över de biverkningar som receptbelagda mediciner kan föra med sig och söker därför efter mer naturliga alternativ – såsom Neurol.

Kan göra det lättare att somna
Neurol är ett växtbaserat läkemedel som dämpar lindrig oro och hjälper vid sömnrubbningar. Preparatet särskiljer sig genom att dosen kan anpassas efter behov och finns i både burk och blisterförpackning. Det innehåller extrakt från vänderot, valeriana officinalis, som innehåller aktiva ämnen med en milt rogivande effekt. Vänderot användes redan i 800-talets Egypten mot oro och nervositet. 

– Neurol kan vara ett alternativ innan man söker receptbelagda läkemedel för sömnstörningar. Det är ett preparat som är välbeprövat och har hjälpt många, säger Ylva Pilhall Hennings, Product Manager på Abigo Medical.

Ett naturligare val
Även om sömnstörningar blir allt mer utbrett bland unga så ökar också sömnproblem med åldern. Sömnen både minskar och blir ytligare och samtidigt så ökar känsligheten för receptbelagda sömnläkemedel med åldern. Därför kan Neurol som ett mildare läkemedel även passa just äldre personer. När man börjar använda Neurol är det viktigt att ha tålamod ett par veckor eftersom det är först då man uppnår full effekt. En stor fördel med Neurol är att det inte visat någon beroendeproblematik, förklarar Ylva Pilhall Hennings

– Man ska inte ge upp om man inte märker någon skillnad under de första dagarna. Effekten är individuell och de kan ta mellan två till fyra veckor innan man känner av den fulla effekten.

Neurol säljs receptfritt på apotek

Om ABIGO
ABIGO Medical AB är ett svenskt läkemedelsföretag som äger, utvecklar, tillverkar och marknadsför läkemedel och medicintekniska produkter. De främsta medicintekniska produkterna är inom avancerad sårbehandling, öron/näsa/hals (ÖNH) och nutrition.


Neurol och Neurol forte tabletter är Växtbaserade läkemedel som innehåller extrakt av vänderot (Valeriana officinalis). De är receptfria och används vid lindrig oro och sömnrubbningar. Barn under 12 år ska inte använda Neurol/Neurol forte. Du bör kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 14 dagar. I brist på tillräckliga data bör Neurol/Neurol forte inte användas av gravida eller ammande kvinnor. Senaste översyn av produktresumén 2011-02-16/ 2013-01-07. 2017-131.

Ref.: 1.European Union herbal monograph on Valeriana officinalis L., radix EMA/HMPC/150848/2015, 02 february 2016.

Senaste översyn av produktresumén 2019-05-28.

Läs alltid bipacksedeln noga, www.fass.se.