Att växa upp i ett land omringad av fattigdom, diskriminering och utanförskap kan skapa en oro för framtiden. Med uppsökande verksamhet kan utsatta grupper få en ljusare framtid.
– Vi vill genom rehabilitering, utbildning och ekonomiskt stöd skapa självständiga individer, säger Monica Eriksson, insamlingsansvarig på Svenska Afghanistankommittén.
Många växer i dag upp i fattigdom och diskriminering – premisser som kan göra framtidsutsikterna mörka. Om landet är Afghanistan, den enskilda individen har en funktionsvariation och dessutom är flicka kan framtidsutsikterna bli ännu mörkare.
– Vi vill erbjuda de mest utsatta grupperna hjälp som kan ge ett självständigt liv och en trygg framtid, säger Monica Eriksson, insamlingsansvarig på Afghanistankommittén.
Biståndsorganisationen har i över 35 års tid arbetat för ett Afghanistan fritt från fattigdom, våld och diskriminering. Genom uppsökande verksamhet arbetar de för att hjälpa utsatta grupper och främst flickor med funktionsvariationer.
– Våra socialarbetare söker upp barn och ungdomar i deras hem för att tillsammans med familjerna diskutera vilka möjligheter vi kan erbjuda. Många förstår inte att de som har en funktionsvariation kan besitta en tillgång och väljer i stället att gömma dem i hemmet, säger Monica Eriksson.
Vill du se vad du kan göra för ett av världens fattigaste länder? Klicka här
”Har fått vänner”
Organisationen ger ekonomiskt stöd som ska möjliggöra start av egen verksamhet. Carla da Costa Bengtsson, kommunikatör på Afghanistankommittén, har träffat Nasira Haqjou som fick polio som treåring och sitter i rullstol. Tack vare ett mikrolån från Afghanistankommittén kunde hon inte bara få ett arbete– utan även sitt drömhem och vänner.
– Förut skrek folk glåpord efter mig så fort jag gick ut men tack vare mitt arbete har jag fått vänner. Nu blir jag dessutom även bjuden på bröllopsfester, berättar Nasira.
Klicka här för att läsa om hur Nasira gick från att ha en funktionsvariation till att känna sig fri
Arbetet för utsatta fortsätter med både rehabiliterings- och utbildningsmöjligheter. Fysioterapeuter och rehabkliniker arbetar här för att hjälpa utsatta att kontrollera och använda kroppen optimalt. Utbildningsmässigt erbjuds skolgång från grundskola till gymnasiet och specialklasser vid särskilda behov.
– Fokus ligger på att förbättra livet för civilbefolkningen. Att skapa självständiga individer, säger Monica.
Klicka här för att läsa mer om Svenska Afghanistankommitténs värdefulla arbete
SAK är en biståndsorganisation som grundades 1980 och finansieras av bland andra tusentals privatpersoner, företag, Sida, EU och Världsbanken.
Med över 5 000 anställda, varav över 99 procent afghaner, riktar SAK sig särskilt in på att nå ut till de allra mest utsatta grupperna på den fattiga afghanska landsbygden med fokus på sjuk- och hälsovård, utbildning, rehabilitering av funktionshindrade samt landsbygdsutveckling.