Nu ska unga mammorna få makt över sina livI Karamoja gifts en av tre tjejer bort innan sin 18-årsdag, tonårsgraviditeter är vanliga och få vuxna kvinnor kan läsa. Nu ska de unga kvinnorna utbildas och få stöd för att komma på fötterna genom Erikshjälpens nya projekt.

– Lärarna kommer ut och anordnar bland annat yrkesutbildningar lokalt för att hjälpa de unga kvinnorna med att försörja sig själva, säger Sara Norlén, Erikshjälpens programkoordinator för Östafrika.

I gränsen mellan Uganda, Kenya och Sydsudan ligger Karamoja som drabbats hårt av flera års torka. Tydliga tecken på undernäring syns på barnen i byn och i marknadsstånden finns knappt något ätbart att hitta. Fransisca är nitton år gammal, en av många unga tjejer i byn som blivit gravid i tidig ålder och lämnats ensam med sitt barn. I dag får hon hjälp av Erikshjälpen och deras partnerorganisationer, för att genom utbildningsmöjligheter få förutsättningarna att komma på fötterna.

  Jag drömmer om att bli frisör och öppna en egen salong. Byn växer och det saknas här. På det sättet hoppas jag kunna försörja mig och min son, säger Fransisca.

Så kan du hjälpa fler unga mammor att komma på fötterna – klicka här

Tvingas sluta skolan
Erikshjälpens arbete i området består bland annat av yrkesutbildningar som erbjuds på plats till unga kvinnor som Fransisca. Åldern på mammorna sträcker sig från femton till strax över tjugo år, alla bortgifta, gravida eller både och i tidig ålder. Vissa bortskjuts av sina familjer och de flesta har tvingats sluta skolan, vilket lämnat dem i en tuff tillvaro där det är svårt att försörja sina barn. 

– När min mamma gick bort kunde pappa inte längre betala mina skolavgifter. Jag arbetade i andras köksodlingar för att få ihop tillräckligt med pengar så att jag kunde gå klart grundskolan, jag hade ingen som hjälpte mig.

En get i julklapp?
Under juletid uppmuntrar Erikshjälpen till att köpa fler julklappar till fler barn genom olika projekt. Ett av de bistånd som ges ut är getter och höns, som kan innebära både näringsrik mat och en stabil inkomst till en familj. Erikshjälpen förser dig med ett fint gåvobevis att ställa under julgranen, för dig som vill överraska någon med en julklapp som gör skillnad i år.

Vill du skänka bort en höna eller get? Kolla här!

Utbildar de unga mammorna
Ett annat julklappstips är ett gåvobevis för att förse bland annat tjejer i Karamoja med en lärare. I yrkesutbildningarna för de unga kvinnorna anpassas innehållet efter varje enskild mammas behov. Genom att utbilda Fransisca kan Erikshjälpen hjälpa henne nå sin dröm att börja försörja sitt barn och stå på egna ben. Samtidigt kan de yngre tjejerna i området få hjälp med att gå klart skolan.

– Vi samarbetar med flera olika utbildningar och lärarna kommer ut och anordnar kurser lokalt, för att undvika att mammorna ska behöva resa iväg och bo borta över natt. Våra partnerorganisationer stöttar även upp så att mammorna kan ta med sig sina barn till utbildningen och även yngre syskon om det är så att de har ansvar för dem, säger Sara Norlén, Erikshjälpens programkoordinator för Östafrika.

Erikshjälpen är en barnrättsorganisation som utifrån barnkonventionen kämpar för att barn som lever i fattigdom och utsatthet ska få ett bättre liv, både nu och i framtiden.

Arbetet pågår i fem regioner runtom i världen samt i Sverige med fokus på barns rätt till utbildning, hälsa, trygghet och skydd samt fritid.

Hemsida: www.erikshjalpen.se