Ny studie visar att svenskarna inte följer den gröna hälsotrendenDen gröna hälsotrenden är stark men avspeglas inte fullt ut i faktisk konsumtion. Det visar ”Frukt och grönsaksrapporten 2017” som gjorts av Kaiors Future på uppdrag av det nystartade initiativet Kostministeriet. Nu tar de stafettpinnen för att ändra på detta.
– Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter 500 gram frukt och grönsaker per dag, men genomsnittssvensken äter bara 362 gram, säger Claes Henriksson, verksamhetsansvarig på Kostministeriet.

Sveriges konsumenter har aldrig haft så mycket frukt och grönsaker att välja på som i dag. I livsmedelsbutikerna finns närodlat i säsong och exotiskt från jordens alla hörn. Samtidigt har informationen om olika dieter, hälso- och klimateffekter, vegetariska recept, sockerdebatter och Instagram-kockar aldrig varit mer tillgänglig. Trots en rådande hälsotrend äter vi fortfarande för lite frukt och grönsaker. Det visar ”Frukt och Grönsaksrapporten 2017” som Kostministeriet tillsammans med Kairos Future tagit fram. Nu vill de få svensken att äta mer frukt och grönsaker genom att sprida kunskap och inspirera – med en stor dos humor och utan traditionella pekpinnar.
– Just nu är vi i startfasen och kommer att inleda dialoger med allt från odlare till leverantörer, detaljhandel, idrottsrörelsen, kockar och hälsoexperter. Vi kan inte klara oss på egen hand utan måste ha med oss fler som delar vår vision, säger Claes Henriksson, verksamhetsansvarig på Kostministeriet.
Vill du veta mer om initiativet Kostministeriet? Klicka här

Kostministeriet är ett nytt initiativ som genom att sprida kunskap och öka konsumtionen av frukt och grönsaker vill stärka folkhälsan i Sverige. Initiativtagare är frukt- och grönsaksaktören Total Produce Nordic AB.

”71 procent vill äta mer”
I undersökningen som gjorts tillfrågades 10 000 svenskar om deras kostvanor och konsumtion av frukt och grönsaker och lika många inlägg på temat i sociala medier analyserades.

Resultatet visar en paradox där många tror att de äter så mycket frukt och grönsaker som de bör eftersom de underskattar rekommendationen – den mentala ribban ligger helt enkelt för lågt. Genomsnittssvensken äter dock enbart 362 gram frukt och grönsaker per dag, vilket inte når upp till livsmedelsverkets dagliga rekommendation, som är 500 gram per dag. Samtidigt visar undersökningen att 55 procent svenskar vill äta mer frukt och 71 procent vill öka mängden grönsaker på tallriken.
– Resultatet både gläder och oroar. De flesta vill äta mer grönsaker men undersökningen visar att många helt enkelt saknar kunskap om hur de ska användas i matlagningen. Frukt är mer beroende av tillgänglighet, finns det en fruktkorg på eftermiddagsfikat istället för en kanellängd äter du det och tycker det är gott.

”Vattnas i munnen av blomkål”
Undersökningen visar att konsumtionen av frukt och grönsaker är kraftigt polariserad mellan olika samhällsgrupper. Ofta spelar även tankehierarkin en stor roll – åtminstone för 75 procent svenskar.
– Sverige är av tradition ett kött- och potatisland där grönsaker hamnar längst ner i tankehiearkin. När du går in i en livsmedelsbutik tänker du först på om du ska laga kött, fisk eller fågel, sen på om du vill ha pasta, potatis eller ris till och i sista hand kommer grönsakerna. Köttkonsumtion drivs av njutning medan grönsaker handlar mer om samvete. Vi vill att det ska vattnas i munnen när du tänker på ett blomkålshuvud, på samma sätt som när du tänker på en entrecote.
Här hittar du rapporten Kostministeriet gjort tillsammans med Kairos Future

Kostministeriet är ett nytt initiativ med uppgift att främja folkhälsan genom ökad konsumtion av frukt och grönsaker i Sverige. Initiativtagare är frukt- och grönsaksaktören Total Produce Nordic AB. Målsättningen är att fler företag och andra folkrörelser ska ställa sig bakom Kostministeriet i framtiden.

Läs mer