Så ska pensionärer och barn fira en god jul med Frälsningsarmén

På julafton ska det spenderas tid med nära och kära, men när alla samlas runt julbordet är det lätt att ta allting för givet. Tyvärr innebär inte julen glädje för alla, då många inte har råd med julens festligheter eller ens tak över huvudet. Frälsningsarmén har identifierat de grupper som är i behov av en god jul och kommit med en lösning.

– Med utgångspunkt i vår kristna tro bedriver vi julfirande på våra kårer med samlingar, presenter och nödvändigheter till de behövande, berättar Emilia Beijer, Content- & kampanjansvarig på Frälsningsarmén.

Snart är julen här och många är redan stressade över alla julklappar och julbord som väntar. En helt annan typ av julstress är den som drabbar många arbetslösa och sjuka, personer som lever i missbruk, barnfamiljer, hemlösa och de som är nya i vårt land. Det här är grupper som riskerar bli utan en jul helt och hållet. Därför bjuder flera av Frälsningsarméns kårer och verksamheter som finns i cirka hundra orter till ännu en jul, för utsatta som riskerar fira sin jul på gatan eller inte alls.

– Tillsammans kan vi ge julen till fler. Det är vårt motto, eftersom julen borde innebära kärlek, glädje och gemenskap för alla, säger Emilia Beijer, Content- & kampanjansvarig på Frälsningsarmén.

Vill du vara med och bidra till en god jul? Klicka här

Ger bort matkassar
En jul på Frälsningsarméns kårer innebär oftast ett traditionellt firande med församlingar, gemenskap och julklappar till de små. Arbetet innefattar inte bara en traditionell jul, men även nödvändigheter och stöd för behövande. Förra året gavs flera tusen matkassar, presentkort, kläder och rekvisitioner ut, dessutom gavs stödsamtal till över tusen personer på plats.

– Det är viktigt för oss att inte glömma bort de som inte har det där självklara på julafton. Förra året visar vår statistik att vi hjälpt till vid nästan tjugofemtusen unika tillfällen under december månad.

Pensionärer och barnfamiljer
För många ensamma gör sig bristen på gemenskap tydligare under julen, medan andra helt enkelt inte har råd att fira. För varje fattig barnfamilj där barnen återvänder från jullovet och jämför sig med sina kamrater, infinner sig en sorg över att de inte har samma förutsättningar som sina kamrater. En grupp som börjat besöka Frälsningsarméns kårer och verksamheter mer på senare år är pensionärer, som på grund av att de sitter ensamma eller inte har en bra ekonomisk situation söker sig till gemenskap. 

Svenskarna spenderar gärna rekordhöga siffror på julhandeln, vilket kan tyda på att många lägger sina pengar på en god jul. I år finns chansen att ge en god jul till någon annan, genom att hjälpa Frälsningsarmén bedriva sitt arbete för att de som behöver en god jul mest av alla får vad de behöver.

– En femtiolapp räcker för lite god julfika och gemenskap för ensamma äldre, medan några hundralappar kan innebära en julmatkasse åt en familj som inte har råd, avslutar Emilia Beijer. 

Stöd Frälsningsarméns arbete här

Frälsningsarmén i Sverige finns i cirka 90 städer/kommuner med 196 verksamheter. Det är församlingsverksamhet med gudstjänster och gruppaktiviteter för alla åldrar.

Kåren/församlingen driver dessutom olika former av öppet socialt arbete i 49 av dessa verksamheter. Kårens sociala arbete riktar sig till olika målgrupper utifrån det lokala behovet. Det kan vara insatser för barn, ungdomar, arbetslösa, kvinnogrupper, äldre och ensamma och vi tar även emot ekonomiskt hjälpsökande.

Dessutom finns 23 sociala institutioner varav de flesta med heldygnsomsorg för missbrukare, men även för föräldrar och barn samt ungdomar i riskzon.

Webbsida: www.fralsningsarmen.se