Se de nya besiktningsreglerna, är du drabbad?Nyligen infördes nya besiktningsregler i Sverige, som gör att tusentals fordon riskerar att få körförbud under sommaren.
Tord Fornander, produktionschef och vice vd för Opus Bilprovning i Sverige, berättar att reglerna mycket väl kan gälla dig.
– Du kan själv enkelt testa om din bil ligger i riskzonen, säger han.

De nya besiktningsreglerna trädde i kraft 20 maj i år. Många har upptäckt detta och besiktat sitt fordon, men det är fortfarande många fordon som riskerar körförbud under semestertiderna.

Tord Fornander är produktionschef och vice vd för Opus Bilprovning i Sverige. Han säger att det kan bli svårt att få tid för en besiktning innan det är för sent, men att Opus Bilprovning håller öppet under hela sommaren på nästan alla sina 88 stationer från Kiruna i norr till Helsingborg i söder.
– Vi gör allt vi kan för att hjälpa våra kunder och personalen jobbar för högtryck. Vi har också drive-in på många av våra stationer.
Vill du veta mer om Opus Bilprovning? Läs mer här 

Om du är osäker på om din bil behöver besiktas kan du enkelt kontrollera det på egen hand.
– Du kan testa själv genom att slå in registreringsnumret på bilprovning.se. Här kan du även boka tid direkt, säger Tord.

Kontrollera vad som gäller för just ditt fordon 

Fakta: Det innebär de nya besiktningsreglerna
De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

  • Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
  • Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
  • Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes

– De nya besiktningsreglerna innebär också att det nu införs krav på kontrollbesiktning för A-traktorer, säger Tord.
A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes.

Om oss
Opus Bilprovning utför ca 2 miljoner fordonskontroller per år. Vi har 88 besiktningsstationer i Stockholm, Mälardalen, Dalarna, Värmland, Skaraborg, Småland, Skåne, Blekinge, Öland och Norrlandskusten upp till Kiruna. 

Opus Bilprovning tar ansvar för miljön och klimatkompenserar hela verksamheten: ”Vi har gjort ett val - vårt största och viktigaste mål är att vår verksamhet inte ska lämna några avtryck på planeten.”

Följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn och Youtube!

Kontakt
Varmt välkommen att kontakta oss!

Tel: 0775- 500 300 
E-post: kundtjanst@opusbilprovning.se