Listan: Det visste du inte om pantbankenNu är tiden på året då många har det tunt i plånboken här. Tillhör du kanske en av dem som just nu är i snabbt behov av extrapengar för att det har dykt upp en oanad utgift? Om du vill ta ett snabbt och säkert lån med låg ränta är det då en god idé att vända dig till en pantbank. Här ger Nils Klevmarken, vd på Sefina Pantbank, svar på allt du behöver veta när du funderar på att pantsätta dina saker.
 
Det är ofta många som har flertalet föremål liggandes oanvända hemma – helt i onödan. Istället för att fylla källarförrådet, vinden eller din byrålådan med saker du tillfälligt inte använder kan du istället pantsätta dem på en pantbank och få tillgång till lite extrapengar. Tyvärr råder det en missuppfattning om att det skulle vara krångligt och dyrt att pantsätta sina saker – men det är precis tvärtom. När du pantsätter dina föremål hos Sefina Pantbank får du tryggt, snabbt och enkelt in välbehövliga pengar.

Sefina grundades av Oscar Swartling 1884 och är Nordens största pantbank. De lånar ut pengar mot säkerhet, så kallade pantlån. Du kan bland annat lämna in allt från smycken och väskor till golfklubbor och teknik, få de värderade och låna pengar på vad föremålen är värda. Du kan också köpa alla dessa typer av värdesaker i  Sefinas butiker och webshop.
– Vi på Sefina belånar och värderar ditt föremål och du har ingen skyldighet att betala tillbaka ditt lån och kan därför inte hamna i en skuldfälla. Ditt föremål är din pant, säger Nils Klevmarken, vd på Sefina Pantbank.

Se vad kan du fynda i Sefinas webshop

Här reder han en gång för alla ut hur en pantbank fungerar – och avslöjar vad de flesta inte har koll på.

1. Det måste inte vara dyrt
"Många tror att man bara kan pantsätta dyrare föremål som eftertraktad konst, diamantringar och guldsmycken, men det är helt fel. Visserligen lånar vi i snitt ut 6 000 kronor per pantsatt föremål men vi tar emot saker som har ett andrahandsvärde ner till 300 kronor. Du kanske har en vara som är värd betydligt mer än så men du kan alltid låna en del på värdet. Låt säga att du pantsätter något som är värt 1000 kronor, då kan du välja att bara låna 500 kronor."

2. Du kan själv hålla koll hemifrån
"Du kan kontakta oss via chatt, mail eller telefon och berätta om det du vill pantsätta innan du beger dig till närmsta pantbank för en mer genomgående värdering. Hemma kan du också registrera ett eget kundkonto där du kan ha koll på dina lån och räntor, höja, amortera och omsätta lånen utan att behöva kontakta en bankman, se över dina varor och göra omvärderingar. Det enda som är viktigt att tänka på är att föremålet du sen tar med dig till pantbanken är ditt egna och att du måste ha med dig legitimation. Väljer du att inte pantsätta något får du ändå en kostnadsfri värdering."
Registrera ditt kundkonto här

3. Så enkelt får du tillbaka dina saker eller säljer de vidare
"Om du vill få tillbaka dina pantsatta saker går du helt enkelt bara till butiken där du lämnat in dem och betalar räntan och lånebeloppet. Vill du inte ha kvar det du pantsatt annonseras det först ut på auktion på Kaplans. Säljs ditt föremål där får du eventuellt överskott direkt insatt på ditt konto. Skulle inte föremålet säljas här köper vi det själva och då hamnar det i våra butiker eller vår webbshop."

4. Du kan pantsätta mer än bara smycken
"Det är mycket populärt att lämna in guldföremål så som smycken och klockor, men sanningen är att vi får in mycket annat så som skärp, väskor, skor och andra vintage-prylar. På vinterhalvåret är det inte helt ovanligt att kunder lämnar in allt från cyklar och golfklubbar som för stunden inte går att använda. Ofta är det både billigare och säkrare att förvara de här typer av sakerna hos oss än att hyra ett förråd". 
Kolla in föremålen som är populära att pantsätta

Så här går det till att pantsätta sina föremål – se klippet


Sefina är Nordens största pantbank och har funnits sedan 1884. Idag är vi närmare 95 medarbetare med tjugo kontor runt om i Sverige och huvudkontor i Stockholm. Sedan 2010 ägs Sefina av det amerikanske företaget Dollar Financial Group (DFG).

Sefina står för "Secure Finance", vilket betyder säkra tillgångar. Vår affärsidé bygger på att vi lånar ut pengar mot säkerhet, så kallade pantlån. Det innebär att du kan komma till oss med dina värdeföremål, få dem värderade och låna pengar på det varan är värd. Vi behåller din vara som en pant –en garanti på lånet – tills du löser ut din vara igen. 


 

Nils Klevmarken, vd på Sefina.