Sekelskiftesbåtarna serverar julbord i skärgården

När vintermörkret sänker sig över Stockholm och julstämningen börjar infinna sig är det dags att boka en plats ombord på Strömma Kanalbolagets historiska fartyg för en minnesvärd julupplevelse.  
Snart är det dags att förbereda köttbullar, lax och sill för att vara redo när säsongen drar igång, berättar Arnauld Eygun, krögaren ombord på M/S Gustafsberg VII, en av Strömma Kanalbolagets julbordsbåtar.

Från att knappt ha lämnat semestern bakom oss är julpyntet plötsligt inte långt borta. Strömma Kanalbolaget har en lång tradition av att erbjuda julbord på vattnet, och det är något som år efter år lockar både företag och privatpersoner. Många söker en möjlighet att fira jul tillsammans med kollegor, vänner eller familj på ett sätt som skapar minnen för livet.

M/S Gustafsberg VII, byggd år 1912, är en av Strömma Kanalbolagets stoltheter när det kommer till sekelskiftesbåtar och också en av båtarna som serverar julbord. Arnauld Eygun, krögare ombord, berättar att de erbjuder ett traditionellt julbord som inkluderar alla de klassiska smakerna – sill, lax, kallskuret och mycket mer, kombinerat med moderna rätter.
– Våra gäster brukar uppskatta den goda maten, inte minst i kombination med inredningen och julpyntet som tar oss tillbaka i tiden, med en tidstypisk Fanny och Alexander-stil som genomsyrar hela fartyget, säger han.

En resa genom historien
Att äta julbord ombord på en sekelskiftesbåt är inte bara en kulinarisk upplevelse, det är också en resa genom historien. Arnauld Eygun berättar att han älskar stämningen ombord, musiken, inredningen och känslan som julborden för med sig. Han trivs med att guida gästerna till det bästa av julbordet och att se dem njuta i den vackra skärgården.
– Det finns olika tider att välja mellan för julborden på Strömma Kanalbolagets olika båtar, med både lunch-, tidig middags- och middagskryssningar. Oavsett när man väljer att gå ombord får man en chans att äta gott i lugn och ro samtidigt som man glider ut i Stockholms vackra skärgård och firar en sagojul.

När vill du uppleva sagojulen ombord? Boka här!
 

Att servera julbord ombord på Strömma Kanalbolagets fartyg kräver noggranna förberedelser. Redan kring andra veckan i november börjar förberedelserna med att tillaga och frysa in köttbullar och andra delikatesser. Godiset, som kola, chokladbräck och chokladbollar, görs i förväg för att hålla längs säsongen. Men Strömma Kanalbolaget förstår också att det är viktigt att vara med i tiden. Därför erbjuds även gröna alternativ, säsongsbetonade rätter samt vegetariska och veganska alternativ för de gäster som bokar det. På så sätt kan alla njuta av ett smörgåsbord av julens läckerheter.

Julbordsbåt på julafton
På julafton serveras för första gången en julbordsbåt, efter en enorm efterfrågan. Det är dessutom möjligt att hyra sin egen julbordsbåt om man är ett större sällskap på 25–220 personer.
– Om du letar efter en unik och minnesvärd julupplevelse i Stockholms skärgård tillsammans med släkt, familj eller vänner är Strömma Kanalbolagets julbord ett utmärkt alternativ. Gör din bokning i tid och se fram emot en stämningsfull jul ombord, avslutar Arnauld Eygun. 

Strömma Kanalbolagets båtar finns i både Stockholm och Göteborg.  I rederiets flotta finns 15 fartyg, varav flera är över 100 år gamla. Det äldsta fartyget M/S Enköping kan dessutom stoltsera med att vara världens äldsta passagerarfartyg som fortfarande är i trafik.Strömma Kanalbolaget erbjuder båtutflykter och matkryssningar i Göteborgs och Stockholms skärgård samt i Mälaren. Du kan även hyra ett fartyg för bröllop, fest eller transport med mingel.