Simning för barn: Så väljer du rätt simhjälpmedel

Att lära barn simma är inte bara en rolig aktivitet, utan också en livsviktig färdighet. Men vilka simhjälpmedel är bäst att använda? Och vilka kan rentav vara farliga? Här förklarar Ludmilla Rosengren, läkare och siminstruktör, vad som är viktigt att tänka på.   

Under de senaste åren har många olika simhjälpmedel dykt upp på marknaden. Men alla är inte lika bra – och vissa kan till och med vara farliga. Ludmilla Rosengren, läkare och siminstruktör sedan 35 år tillbaka, varnar särskilt för flythjälpmedel som till exempel simvästar.

– Dessa hjälpmedel invaggar både barn och föräldrar i en falsk säkerhet och gör att
barnet inte lär sig hur kroppen fungerar i vattnet. Det gör att barnet riskerar att hamna i farliga situationer.

Ludmilla berättar även att illusionen av säkerhet kan leda till att föräldrar inte övervakar sina barn tillräckligt noga. Detta är en farlig situation som lätt kan undvikas genom att välja rätt simhjälpmedel från början.

Därför kan flythjälpmedel vara farliga
Flythjälpmedel ger för mycket flytkraft och ger barnet en känsla av att det är en del av kroppen, vilket gör att barnet tror att denna flytkraft är naturlig. Utan flythjälpmedlet kommer barnet att tro att kroppen fungerar på samma sätt, vilket kan vara livsfarligt eftersom de inte vet hur de ska rädda sig själva, betonar Ludmilla och fortsätter: 

– Det är viktigare att barn lär sig livräddande färdigheter än att förlita sig på flythjälpmedel. I slutändan är det riktiga simkunskaper vi vill att barnen ska få, och det kan inte flythjälpmedel ge. 

Upptäck Linneashopens sortiment av simhjälpmedel 

Så väljer du rätt simhjälpmedel
För att säkerställa att skillnaden mellan flythjälp och simhjälp är tydlig, är det viktigt att förstå deras respektive funktioner och syften. Flythjälp är designad för att hålla barnet flytande utan att barnet behöver anstränga sig. Simhjälp, å andra sidan, är utformat för att stödja barnet i att lära sig simma genom att uppmuntra naturliga rörelser och kroppskontroll; simhjälpmedel positionerar nämligen barnet horisontellt vilket är korrekt simläge.

Vad du ska tänka på när du väljer simhjälpmedel kan verka klurigt, men Ludmilla berättar att det finns vissa märkningar som du kan hålla utkik efter.  

– De ska vara certifierade enligt EN13138 och utformat för att stimulera barnets motoriska utveckling. Det innebär bland annat att de måste ha starka signalfärger så att barnet syns tydligt i öppet vatten. 

En produkt som möter alla krav är Skruttenringen® som också består av hållbar plast och en separat luftkammare för ökad säkerhet. Med över 30 års erfarenhet bakom sig, är den utformad för att stödja barnets siminlärning genom att främja barnets självständighet och siminlärning.

Skruttenringen uppmuntrar naturliga rörelser och kroppskontroll i vattnet eftersom den hjälper barn att hamna i rätt simläge och lär dem att använda sin egen kropp i vattnet. Den är dessutom mjuk mot huden och designad för att inte skava, vilket gör den behaglig att använda. Eftersom den är utformad för att ge precis rätt mängd flytkraft hjälper den barnet att lära sig simma till skillnad från flythjälpmedel.

Andra simhjälpmedel som rekommenderas är: 
Swimfin®
AquaPlane
Simfötter  

Viktiga säkerhetstips från experten
Utöver att välja rätt simhjälpmedel är det A och O att alltid övervaka barnen i och nära vattnet för säkerheten. Ludmilla betonar att föräldrar aldrig får låta sig distraheras när barnen badar.

– Drunkning sker snabbt och tyst. Använd gärna ett barnvaktararmband för att tydliggöra vem som har ansvaret för barnet vid vattnet. Det är viktigt att den som ansvarar för barnet är helt fokuserad på uppgiften och inte distraherad av telefoner eller böcker.

88 procent minskad risk att drunkna
För att ytterligare minska riskerna rekommenderar Ludmilla att barn börjar simundervisning tidigt – helst redan vid tre månaders ålder. Att börja simundervisning tidigt är inte bara en säkerhetsåtgärd utan också ett sätt att bygga barnets självförtroende i vattnet. Ju tidigare barnet lär sig att hantera sin kropp i vattnet, desto tryggare och säkrare kommer det att känna sig, betonar Ludmilla och avslutar:

– Barn som får simundervisning tidigt har 88 procent minskad risk att drunkna. Och jag säger det igen: Använd rätt simhjälpmedel – inte flythjälpmedel.  

Mer om Linneashopen 
Med över 30 års erfarenhet av simning för små barn, säljer Linneashopen endast produkter som de själva använder och tror på. Linneashopens målsättning är att göra simning säker och rolig för alla barn. Besök Linneashopen i Uppsala eller online för att lära mer om deras produkter och tjänster.