Skratta med Folktandvården

Folktandvården Skåne vill locka fram leenden. I kampanjen The Next Big Humorstjärna får vi följa fyra blivande komikers väg till stand-up-scenen.
– Det är en av de roligaste och läskigaste sakerna jag gjort i mitt liv, säger Hannes Pettersson, en av adepterna.

Hannes hade funderat i flera år på att ta tag i sina stand-up-drömmar, men inte riktigt kommit till skott. När han såg att The Next Big Humorstjärna sökte nya berättelser skickade han in en ansökan – och kom med.

– Jag har lärt mig väldigt mycket, säger Hannes Pettersson. Inte minst har det gett väldigt mycket självförtroende. Nu tror jag på mig själv som komiker.

The Next Big Humorstjärna är Folktandvården Skånes satsning på nya humorstjärnor. I en webbserie i sex delar får vi följa när Nour El Refai och Kristoffer Appelquist tar sig an två komikerrookies var som de sedan vässar med både humor och värme. Aspiranterna får råd, tips och utsätts för oväntade upplevelser. 

Avsnitt nummer ett heter Premiär med nakenchock och handlar bland annat om hur man blir komiker och hittar sin grej.

– Jag tänkte att vi kanske kan börja med något som är både kul och spännande. Jag tänkte att vi kan klä av oss helt nakna så får någon kasta salami på oss, föreslår Nour El Refai under första mötet med sina båda adepter; Angelica Skärberg och Hannes Pettersson.

När förvåningen lagt sig tyckte Hannes att Nour El Refai är en bra coach.

– Jag fick bland annat lära mig att jag inte måste knorra till alla skämt. Det jag har att berätta är tillräckligt roligt ändå, säger Hannes.

Viktigt att presentera sig

Kristoffer Appelquist tar sig an uppdraget från en helt annan vinkel och inleder med att förklara för sina båda adepter Felicia Jackson och Ato Karlsson hur viktigt det är att de presenterar sig och uttrycker sin personlighet.

– Min unika grej är att jag är som en gubbe, jag har morfar-humor, berättar Felicia Jackson senare. Det hjälpte Kristoffer mig att ta fasta på.

Seriens upplägg avslutades med att de fyra adepterna ställde sig på scen i Grand Comedy Slam under Lund Comedy Festival i början av september. De fyra första avsnitten har gjort succé på Leendecentralen på Youtube och ytterligare två finalavsnitt ligger nu ute. I dessa avsnitt får vi reda på hur det gick för de fyra adepterna. 

marika

Unikt koncept

Det är första gången som Folktandvården Skåne profilerar sig med hjälp av humor i webbformat. Folktandvården Skånes vd, Marika Quist, förklarar hur det kom sig att de valde just det här konceptet:

– Vårt yttersta syfte är att kommunicera med både befintliga och nya kunder i moderna kanaler. Med The Next Big Humorstjärna vill vi finna fler röster som kan sprida leenden genom större mångfald. På så sätt hoppas vi att fler upptäcker Folktandvården Skåne och vad vi står för.

I slutändan vill man att såväl kunder som medarbetare ska uppskatta Folktandvården Skåne. Webbserien är både välgjord och nyskapande. Efter någon vecka på nätet har första avsnittet redan haft 18 000 visningar.

Även humorsverige har glädje av denna och liknande satsningar på nya komiker, menar Kristoffer Appelquist.

– Vi behöver nya ansikten och nya berättelser som kan få ännu fler att skratta, säger han.

Humor behöver mer mångfald

Ett viktigt tema för projektet är mångfald. Humorbranschen är fortfarande både vit- och mansdominerad, men här sticker bakgrunden för de fyra adepterna i The Next Big Humorstjärna ut.

Felicia Jackson är halvjamaicanska, Ato Karlsson är svensk-uzbekisk och Angelica Skärberg har rötter i Indien och Italien. Hannes föddes själv som flicka men kände under puberteten att det var något som inte stämde och så småningom växte beslutet att byta kön fram.

– Jag har upplevt så mycket under min resa från kvinna till man som det går att skämta om, som jag inte hör någon annan skämta om, säger han. Humor är ett väldigt avväpnande sätt att sprida medvetenhet och bemöta folks fördomar om transsexualism.

Presenteras av

logo

The Next Big Humorstjärna presenteras av Folktandvården Skåne i samarbete med produktionsbolaget Anagram och kommunikationsbyrån The Fan Club.

Kristoffer Appelqvist
Kristoffer Appelquist
nour_1920_1080
Nour El Refai
Hannes Pettersson
Hannes Pettersson
Angelica Skärberg
Angelica Skärberg
Felicia Jackson
Felicia Jackson
Ato Karlsson
Ato Karlsson