Succéboken kan tända entreprenörsandan i ditt barn11-årige Benny och hans kompisar måste samla in en halv miljon kronor under sommarlovet, annars måste deras bästa kompis flytta från Sverige.
De skapar smarta affärsverksamheter i den prisbelönta boken Bennys Hemliga Rapporter.
– Den får barn att vilja starta egna företag, säger Per Lange, en av de tre författarna.

Hur får man ihop en halv miljon kronor på ett sommarlov? Palla äpplen? Hyra ut farmor?
Per Lange, Johan Bergström och Henrik Ahnborg har skrivit Bennys Hemliga Rapporter. Boken har belönats med Barnradions bokpris 2016 och får barn att se möjligheten i att starta egna företag. ”Den andas stor optimism och tro på barns förmåga att klara av saker”, skriver en lektör.
– Bennys Hemliga Rapporter får barn att vilja starta egna företag. Vi har märkt att barn som aldrig läst förut gillar och kommer igenom våra böcker, säger Per Lange.

Så här lät det när boken vann Barnradions bokpris 2016 – lyssna!

”Elvaåriga Benny Fagerström, känd från Koden är knäckt, är tillbaka med en ny superhemlig bok. Alltså: visa den inte för dina föräldrar! Innehåller känslig information, bland annat hur du smiter hemifrån mitt i natten och vad en Frihetszon är för nåt.”


Miljön är sommarlovslik med björkskog, solsken och badbrygga. Boken andas stor optimism och tro på barns förmåga att klara av saker. Med Bennys ord: Det finns inga omöjliga uppdrag. Inga omöjliga föräldrar. Tempot är högt och språket modernt utan att vara utslätat.Bennys hemliga rapporter kan ses som en modern variant av klassiska äventyrsberättelser.

BTJ, BTJ-häftet nr 12, 2016. Lektör Agneta Eriksson