En annorlunda önskelista: skola och klasskompisarAtt få gå i skolan kan vara avgörande för att i framtiden kunna hävda sina mänskliga rättigheter. Trots det är förmågan att läsa, skriva och räkna få förunnat – när omkretsen är jorden.
– I jul arbetar vi extra mycket att förbättra chanserna till skolgång för afghanska barn. Vi vill bygga skolhus, köpa undervisningsmaterial och skolbänkar, säger Monica Eriksson, insamlingsansvarig på Svenska Afghanistankommittén.

Att kunna läsa, skriva och räkna är förutsättningar för att skaffa sig kunskap och utbildning. Det i sin tur ökar chanserna att senare i livet kunna försörja sig, bli mer självständig och få inflytande att påverka ett samhälle, präglat av orättvisor och korruption, i en positiv riktning. Men för det krävs skolgång.
– 40 procent av barnen i Afghanistan går inte i skolan och skälen till det är många. Krig får skolor att stänga, brist på lärare omöjliggör undervisning och föråldrade attityder håller flickor och barn med funktionsnedsättning borta från skolbänkarna, säger Monica Eriksson, insamlingsansvarig på Svenska Afghanistankommittén.

Vill du se hur du kan bidra? Klicka här

En stor och viktig del av Svenska Afghanistankommitténs arbete är att möjliggöra skolgång för afghanska barn. De arbetar också på fler fronter, både långsiktigt och vid mer akuta situationer, för att befolkningen i Afghanistan ska få en drägligare tillvaro.
– En stor del av vårt arbete är att hjälpa barn med funktionsnedsättning och fattiga kvinnor att bli självförsörjande. Vi ser även till att de får tillgång till sjukvård och medicin.

Läs mer om Svenska Afghanistankommitténs arbete här

Julklappen som räcker länge
I jul arbetar Svenska Afghanistankommittén extra mycket för att förbättra chanserna till skolgång för afghanska barn. De har som mål att bygga fler skolhus till barn som i dag får sin undervisning under bar himmel – med snö, kyla och brännande sol som försämrar deras förutsättningarna för lärande.
– Pengarna som vi får in i jul kommer att användas till att köpa undervisningsmaterial, skolbänkar och att bygga nya klassrum och skolor.

Med ditt bidrag kan fler barn få gå i skolan och varenda krona gör skillnad. Klicka här för att hjälpa till

"Gav skola i julklapp"
Att bygga en skola med sex klassrum kostar drygt en miljon kronor och för 961 kronor kan ett barn få ett års skolgång.
– Förra året gav en svensk pappa sina barn ett skolbygge i Afghanistan i julklapp. Han hade länge haft skuldkänslor för att barn svälter ihjäl i tredje världen och han kände sig inte bara snällare efter sitt bidrag utan hans barn blev också väldigt glada över julklappen, säger Monica.

SAK är en biståndsorganisation som grundades 1980 och finansieras av bland andra tusentals privatpersoner, företag, Sida, EU och Världsbanken.

Med över 5 000 anställda, varav över 99 procent afghaner, riktar SAK sig särskilt in på att nå ut till de allra mest utsatta grupperna på den fattiga afghanska landsbygden med fokus på sjuk- och hälsovård, utbildning, rehabilitering av barn med funktionsnedsättning samt landsbygdsutveckling.

Läs mer om SAKs arbete