Tips: Så enkelt kan du se över och byta elavtal – och spara pengar i sommar

Elpriset brukar variera kraftigt över året. Efter att ha varit rekordlågt i april-maj förra året, steg det kraftigt i juli. Ser man över sitt elavtal finns pengar att spara. – Med vår tjänst Elskling kan en kund spara i genomsnitt 1800 kronor per år, och det är både snabbt och enkelt gjort, säger Fabian van Beirs, Partnership Manager Elskling på Zmarta Group.

En av de viktigaste faktorerna som påverkar elpriset är vädret. Om det regnar mycket eller om det fallit rikligt med snö fylls vattenmagasinen på rejält vilket gör att vattenkraften kan köras för full kapacitet. Vind- och solkraften fortsätter att byggas ut i Sverige och om det blåser mycket eller om solen skiner rejält, tillförs mycket el till marknaden. Detta sänker priset. Men det som kanske påverkar elpriset mest är temperaturen. Är det kallt ute går det åt mer till att värma bostäder, vilket driver upp priset. Kort och gott, det är väldigt svårt att förutspå elpriset.

– Det kan vara klokt att ofta se över sitt elavtal. Det kan göra skillnad på vad man betalar för den el man förbrukar, säger Fabian van Beirs.

Hård konkurrens på elmarknaden
I Sverige råder en fri elmarknad och många elhandelsföretag slåss om att få leverera el till kunderna. Det gör att priserna kan pressas. Men att själv ringa runt för att kontrollera elpriser och kampanjerbjudanden är tidsödande och jobbigt. Här kan jämförelsesajten Elskling göra skillnad. Här samlas Sveriges samtliga 151 elhandelsbolag med sina olika erbjudanden där de sammanlagt ger kunderna drygt 5200 olika elavtal att välja mellan. Genom att fylla i några få uppgifter, får man snabbt alla erbjudanden.

– Här får man en överblick över hur marknaden ser ut. Genom att jämföra med sitt nuvarande elavtal kan man enkelt se om det är värt att byta. Eftersom priser och avtal ofta ändras, kan man många gånger spara en rejäl slant genom att byta elavtal. Dessutom finns ofta också olika kampanjpriser, säger han.

Elskling är en oberoende tjänst. Därför visas samtliga tillgängliga avtal på marknaden.

– Det gör att kunden kommer att få en rättvis bild och kan göra en korrekt jämförelse, säger han.

Många faktorer i avtalet påverkar priset
När man väljer nytt elavtal ska man inte bara titta på priset. Kanske vill ma ha så kallad grön el, från hållbar energiproduktion. Man ska också välja rörligt eller fast pris.

– Fast pris kan vara bra för den som vill ha fullständig koll på hur mycket elen kommer att kosta varje månad. Har man lite mer utrymme i sin ekonomi och kan hantera eventuella prisökningar kan man välja rörligt som oftast är billigare på sikt, även om det inte finns några garantier, säger Fabian van Beirs.

Han vill uppmana människor att se över sitt elavtal ofta, eftersom det är kostnadsfritt och enkelt. Hittar men ett bättre erbjudande kan det vara lönt att byta.

– Vi garanterar kunderna att vi har de bästa priserna som finns på marknaden, avslutar han.

På Zmarta Group vill vi göra det enkelt för privatpersoner och företag att fatta smartare beslut med sina pengar. Det är därför vi erbjuder en rad finansiella tjänster för lån, el och försäkringar. De flesta av våra partners är banker, elleverantörer och försäkringsbolag. Vi ser för oss en värld där ingen betalar en krona för mycket.

Läs mer på www.zmarta.se