Tips: Så försvårar du att din cykel blir stulen

Under sommarhalvåret är det ett nöje för många att kunna cykla runt Sveriges gator. Trots avancerade cykellås stjäls cirka 65 000 cyklar varje år – så vad kan du göra för att minska risken att just din cykel blir en del av statistiken, och vad kan du göra om olyckan är framme? Stöldskyddsföreningen har nu tagit fram en stöldskyddsmärkning för cyklar för att minska risken för stöld.

Att cykla blir allt mer populärt, och ju fler cyklar ute på stan desto fler cyklar blir stulna.  Brottsförebyggande rådets undersökning från 2018 visar att 65 000 cyklar stjäls årligen – och är man inte förutseende är det väldigt svårt att få tillbaka sin cykel.

Två typer av tjuvar
– Det finns egentligen två olika typer av tjuvar. Den ena typen stjäl en cykel för att komma från punkt a till punkt b. Därefter slänger tjuven den i diket. Med de cyklarna är det viktigt att det går snabbt att identifiera dem, och med en SSF Cykel-märkning kan man göra en identifikation på cykeln på flera olika vis, berättar Robert Ytterberg, produktansvarig på Stöldskyddsföreningen.

Är du intresserad av en stöldskyddsmärkning för din cykel?

– Den andre typen är de som stjäl för att kunna sälja dessa vidare. Det är därför viktigt att ha en märkning med skydd i olika lager som försvårar försäljningen, fortsätter han.

När cyklar säljs vidare ser Stöldskyddsföreningen att många förs ut från landet. Att stöldskyddet är internationellt spårbar är av yttersta vikt för att polisen i det land cykeln befinner sig i kan identifiera den.

– Det handlar inte heller bara om att hitta rätt ägare, utan också att kunna knyta någon till ett brott och kunna lagföra dessa för stölden. Vår märkning är internationellt spårbar och polisen utomlands kan direkt se om cykeln är anmäld stulen om de hittar den.

Flera lager
I SSF Cykel-märkning ingår flera lager av märkningar för din cykel. Det finns en diskret märkning med UV-etsning, MärkDNA och mikropunkter, en dekal med QR-kod och en varningsdekal.

– Det blir avskräckande för tjuvar när de ser detta. Det är nästintill omöjligt att avidentifiera cykeln och det är väldigt riskabelt att stjäla en sådan cykel när risken ökar att man också blir straffad.

SSF Cykel-märkning har inte heller några årsavgifter och är fullt överlåtelsebar. På Stöldskyddsföreningens hemsida kan du beställa en idag för 399 kronor – med fri frakt.

SSF Stöldskyddsföreningen är en oberoende ideell förening som sedan 1934 verkar för ett tryggare samhälle. Överskotten från våra produkter och tjänster återinvesteras i vårt ideella brottsförebyggande arbete.