Tre skäl att resa till KatalonienKatalonien är bland de hetaste destinationerna i hela Europa och besöks årligen av 24 miljoner turister.
Anledningen till det är att regionen erbjuder ett rikt mat-, dryckes- och kulturliv.
De på turistbyrån "Catalan Tourist Board" menar att Katalonien är en plats som är till att avnjutas från norr till söder och öst till väst.

För två år sedan tog det Europeiska parlamentet beslutet att kalla år 2018 för ”Det europeiska året av kulturellt arv”. Huvudsyftet är att öka vårt medvetande om historiska värden och våra kulturarv – och ett rikt kulturarv är just det Katalonien kan erbjuda. I regionen ligger bland annat de populära resmålen Barcelona, med berömda kyrkan La Sagrada Família, och Cadaqués där konstnären Salvador Dalí har verkat. Men Katalonien är mer än dessa berömda orter och det vill Catalan Tourist Board lyfta fram.

Läs mer om Catalan Tourist Board 

Här ger de sina tre bästa tips på vilka kulturella aktiviteter man kan ta del av i Katalonien.

  1. Laga din egen mat tillsammans med lokalbefolkningen
    ”Det katalanska köket är nyanserat av landets historia och kultur. Man försöker ta vara på produkterna från landskapet och kan därför via maten ta sig närmare Kataloniens traditioner och seder. Samma sak gäller drycken eftersom det är just här som en av världens bästa cava och vin tillverkas. Du kan exempelvis trampa druvor, plocka oliver eller åka och fiska tillsammans med fiskarna för att lära dig dig mer om regionen och maten på ett aktivt sätt”.
  2. Bygg ett mänskligt torn
    ”Castelleres är en Katalansk tradition och betyder på svenska mänskligt torn. Det innebär att så många människor som möjligt ska bygga ett torn med sina kroppar. Samtidigt spelas musik och en riktkarl står och dirigerar hela kalaset så att tornet kan byggas snabbt, smidigt och säkert. Innan man börjar klättra på varandras ryggar får man klä sig i vita byxor, midjebälten i tyg och luftiga färgglada skjortor. Tornen kan bli hela 10 våningar höga och då krävs så mycket som 1000 personer”.
  3. Upptäck historia från 1100-talet
    ”Många av Kataloniens städer är metropoler för ett rikt historieliv. Många byggnader är från 1100-talet och i staden Girona finns till exempel de bäst bevarade judiska kvarteren i hela Europa. Något som är fascinerande är att dessa städer med hundratals år på nacken kan erbjuda samma bekvämligheter och tjänster som dagens moderna städer. Regionen kryllar också av massor av museum som är värda att besöka”.

Om oss
Vi arbetar med att utveckla hållbara turistområden som är ekonomiskt bra för regionen och som ger turisterna bästa möjliga upplevelse. Vi gör därför ett mycket viktigt arbete som delvis handlar om att bevara Kataloniens kulturella arv.

Katalonien har i dagsläget tagit emot 16 erkännanden för både materiella och immateriella arv av Unesco efter att vi lagt ner mycket arbete på att återställa och bevara arven. Nu kan dagens generation också ta del av dem.

Kontakta oss
Varmt välkommen att kontakta oss via e-post:
 info.act.nordic@gencat.cat