Receptfritt alternativ – räddningen vid insomningsbesvär?En av tre svenskar lider av sömnbesvär.
Många av dessa vågar dessutom inte ta sömnmedicin för att de är rädda för eventuella biverkningar och beroende.
Nu kan ett receptfritt läkemedel för insomningsproblem, som är gjort på extrakt av passionsblomma och som saknar kända biverkningar, köpas på samtliga apotek i Sverige – Sedix®.

Passionsblomma är en växt som har en lång behandlingstradition. Den har bland annat använts på den amerikanska kontinenten i över 30 års tid och senare också i Europa för att behandla oro och sömnbesvär. Nu går extraktet från passionsblomman att köpa på samtliga apotek i Sverige i form av det receptfria läkemedlet Sedix®.

Sedix® är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som kan användas vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär. Det säljs på samtliga apotekskedjor i Sverige, har inte rapporterats som beroendeframkallande och saknar kända biverkningar så som trötthet dagen efter. 
– Sedix® kan vara värt att prova som ett första egenvårdsaltenativ, säger Ulrika Sundbom Otterhäll, marknadschef på Sana Pharma Medical.
Här hittar du mer information om Sedix®

Passar gammal som ung – på dagtid och kvällstid
Både vuxna och ungdomar drabbas av sömnbesvär i varierande utsträckning. Det kan vara bra att känna till att läkemedlet Sedix® är godkänt från 12 års ålder och kan användas när det är svårt att varva ner och somna på kvällen.

Sömnbesvär ökar i takt med stigande ålder och äldre är generellt mer känsliga för de biverkningar som receptbelagda sömnmediciner kan ge.  Sedix® - som inte är förknippat med biverkningar och beroende - kan därför vara ett bra egenvårdsalternativ, även för äldre. Läkemedlet kan med fördel också användas dagtid. Exempelvis vid oro inför en tenta, ett tal, eller en flygresa.
– Eftersom man kan använda Sedix® både dag- och kvällstid har det snabbt blivit en kundfavorit och finns ofta på apotekens egna ”mest beställda-listor”, säger Ulrika.

Tips och råd – och receptfritt läkemedel
Bäst förutsättningar för förbättrad sömn får man om man tar ett helhetsgrepp, menar Ulrika. 
– I kombination med att exempelvis se över sovrumsmiljö och kvällsrutiner kan Sedix® vara ett ypperligt behandlingsalternativ, säger Ulrika som rekommenderar alla som har problem med sömnen att föra sömndagbok för att få en tydlig bild över hur sovmönstret  ser ut över tid och att ladda ner en checklista för bättre sömn med tips och råd på hur man skapar de bästa förutsättningarna för en god natts sömn.

Säljs receptfritt på apotek


Om oss

Sana Pharma Medical är läkemedelsgrossisten bakom det receptfria läkemedlet Sedix®, vilket i Sverige är registrerar hos Läkemedelsverket som ett traditionellt växtbaserat läkemedel. Vår önskan är att hjälpa människor till en bättre vardag genom att behandla insomningsbesvär på ett skonsamt sätt. Sedix® säljs på samtliga apotek-kedjor i Sverige och kan beställas online via sanapharmasweden.se


 

 Sedix® (Passiflora incarnata) är ett registrerat traditionellt växtbaserat läkemedel. Receptfritt. Vuxna och barn > 12 år: Lindriga symtom på nervös anspänning: 1-2 tabl. morgon och kväll. Insomningsbesvär: 1-2 tabl. ½ tim. före läggdags. Rekommenderas inte till barn < 12 år, gravida, ammande eller vid samtidig användning av syntetiska sedativa läkemedel. Rådfråga vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor. Behandlingen bör inte överstiga 6 mån. kontinuerlig anv. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig anv. Läs bipacksedeln noga, senast uppdaterad 2016.11.21.