Tre tips: Så hittar du rätt lagerlokal

Att hitta en ny lager- och logistikfastighet kan vara en komplicerad process. För att hitta rätt lokal måste många faktorer tas i beaktande och beslutet kan vara avgörande för företagets framtid. För att göra jakten något enklare tipsar Corem Properties uthyrningschef om hur du ska tänka när du letar lagerlokal.

Corem Properties är ett av Sveriges största fastighetsbolag inom lager-, logistik-, industri- och handelsfastigheter. I dagsläget äger och förvaltar bolaget 163 fastigheter i södra och mellersta Sverige samt i Danmark. Tack vare den erfarenheten är Corems uthyrningschef, Jesper Carlsöö, väl medveten om hur många faktorer som spelar in när ett företag ska hitta en ny lagerlokal.

– Det är rätt självskrivet att det geografiska läget är avgörande. Men hur du kommer fram till vilket läge som är ”rätt” är en process i sig, säger han.

I kalkylen över vilket läge som är ”det rätta” måste företagen räkna in närheten till stora vägar, var deras kunder befinner sig, var deras leverantörer befinner sig, vilken typ av personal de måste attrahera och sina planer på framtida expansion. Samtidigt behöver inte den lokal som ligger närmast dessa intressenter alltid vara den rätta ur ett ekonomiskt perspektiv. Snarare än att stirra sig blind på läget behöver företagen alltså tänka mer på sin totala logistikkalkyl.

– Transporter är billiga idag så vi har en del ”case” där en lägre hyra, på en ort som exempelvis ligger lite längre från E4:an, faktiskt har gett så pass mycket lägre kostnader att det motiverar de extra mil bilarna behöver köra.

Är du på jakt efter ny lokal? Se Corems utbud här.

När man väl hittat det perfekta läget gäller det också att hitta en lokal som passar företagets behov. Har man klart för sig hur deras lagerhantering ska gå till så är det framförallt det som ställer kraven på fastigheten. Exempelvis kanske företaget inte behöver en lokal med 10 meter takhöjd om majoriteten av de lagervaror de hanterar är handplockade. Det handlar till slut om hur mycket volym du kan hantera på ett effektivt sätt i förhållande till vad du betalar i hyra.

Den tredje faktorn som Jesper Carlsöö lyfter fram är att välja rätt fastighetsägare. Med en fastighetsägare specialiserad på lager- och logistik får du exempelvis bättre hjälp att specialanpassa lokalen efter ditt företags behov. Skulle du sedan växa ur lokalen blir det också enklare att hitta något nytt genom en fastighetsägare som vet vad du behöver och har ett brett utbud.

Unik fastighet i Göteborg

Ett exempel på hur Corem kan hjälpa företag att skräddarsy sina lagerlokaler hämtar Jesper Carlsöö från Göteborg. I Hisings Backa har bolaget nämligen en ledig fastighet om 7 500 kvadratmeter lagerytor och 1 100 kvadratmeter kontors- och personalytor, med en takhöjd på 4,5 - 7 meter. Fastigheten består i dag av två byggnader i ett väldigt centralt läge och har även en byggrätt om cirka 3 500 kvadratmeter med en höjdbegränsning om 13 meter.

Snarare än att bara erbjuda en lokal ser Corem alltså sig själva som en partner, som kan utveckla fastigheten för att uppfylla de specifika behoven hos en hyresgäst.

– Det är en ganska unik fastighet. Behöver du 8 000 till 12 000 kvadratmeter lager, i ett citynära läge i Göteborg, då är det här den perfekta lokalen. Vi förstår oss på och vill äga den här typen av fastigheter så vi investerar gärna om förutsättningarna är de rätta.

Läs mer om fastigheten i Hisings Backa här.

Unik logistikfastighet i Hisings Backa

Läge

Exportgatan 65, Hisings Backa

Lokalen ligger med utmärkt läge, i ett industriområde, strax intill E6 och Göta älv.

Kommunikationer

Med 500 meter till påfart E6 går bilresan in till Göteborg centrum på knappa 5 minuter.

Kommunalt
tar buss 31 med byte till buss 25 cirka 30 minuter total resväg.

Alternativt kör buss 47 med byte till spårvagn 6 samma sträcka på ca 25 minuter.

Fastigheten

Två separata byggnader om totalt 7 500 kvm lagerytor och 1 100 kvm kontors- och personalytor.

Lagret har en takhöjd mellan 4,5–7 meter. En lastkaj under tak möjliggör skyddad lastning- och lossning.

På fastigheten finns en byggrätt om ca 3 500 kvm med en höjdbegränsning om 13 meter till nockhöjd.

Läs mer om fastigheten här.