Vi känner alla till lokföraryrket men få vet om de andra typerna av arbeten som finns inom järnvägen. Utbildar man sig till bantekniker, signaltekniker eller kontaktledningstekniker på Trafikverksskolans Yh-utbildning får man vara delaktig i det viktiga teknikskiftet framåt samtidigt som man får möjlighet att säkra ett jobb efter examen.
– Det är en spännande blandning av teori och praktik och ger goda chanser till att få ett jobb med bra lön, säger Jan-Olof Jönsson, utbildningsansvarig på Trafikverksskolan.
För dig som är tekniskt intresserad och vill ha ett spännande och varierande jobb inom framtidssektorn infrastruktur är Trafikverksskolans Yh-utbildningar rätt väg in. Den växande branschen satsar stort på framtiden då ny teknik ska ersätta gammal vilket skapar en mängd jobbmöjligheter.
– Få känner till andra yrken än lokförare inom järnvägen men möjligheterna är många. För att underhålla och bygga järnväg behövs bland annat olika tekniker som bantekniker som jobbar med själva rälsen, signaltekniker som jobbar med signalsystemen och kontaktledningstekniker/eltekniker som jobbar med järnvägens strömförsörjning, säger Jan-Olof Jönsson.
Både teori och praktik
Yrkena passar dig som gillar fysiskt arbete, att vara ute i friska luften och jobba tillsammans med ett sammansvetsat gäng. Under din studietid i Ängelholm varvas både teori och praktiska moment som avslutas med en längre praktikperiod (LIA) ute hos ett företag i branschen.
– Genom praktiken så får du möjlighet att omsätta dina kunskaper i verkligheten samtidigt som det är ett perfekt tillfälle att knyta kontakt med en potentiell arbetsgivare. Många får jobb på just sin praktikplats.
”Går snabbt framåt”
Filip Jonsson, läser till kontaktledningstekniker och han trivs.
– Utbildningen är jättebra. Det händer hela tiden nya saker och vi får lära oss nytt varje dag. Det går snabbt framåt med det är bara bra.
Om utbildningarna
Trafikverksskolan tillhandahåller all utbildning inom järnväg, både gammalt och nytt, på alla nivåer. Inom ramen för YH (yrkeshögskola) finns idag fyra utbildningar:
Bantekniker: Som bantekniker jobbar du med rälsen och banans överbyggnad som exempelvis att utföra växelbyten, räls- och slipersbyten. I det dagliga, eller ofta nattliga, arbetet ingår att byta ut komponenter som blivit slitna och kontrollera att all teknik ser bra ut.
Signaltekniker: Som signaltekniker arbetar du med avancerade säkerhetssystem som skickar information till bland annat lokförarna om vad som händer längs spåret. Man ser till att förhindra och avhjälpa akuta feltillstånd i spåret.
Kontaktledningstekniker/eltekniker: Som kontaktledningstekniker tar du hand om och underhåller fel i järnvägens luftburna kontaktledningssystem, som transporterar högspänning på 16000 volt. Elen behövs för att driva tågen framåt. Som eltekniker sköter du också om växlarnas värmesystem och övrig el längs spåret. När en järnväg renoveras eller byggs ny kan elteknikern installera det nya kontaktledningssystemet. En eltekniker behöver elutbildning.
Lokförare: Lokföraren får köra lokal- och regionaltågstrafik, men kan också köra tunga godståg på längre sträckor. Speciell lokförarutbildning behövs. Arbetsuppgifterna som lokförare varierar och yrket kräver stort säkerhetstänk, god samarbetsförmåga, hög simultankapacitet och att kunna fatta snabba, självständiga och kloka beslut.
Trafikverksskolan är en del av Trafikverket och vi tillhandahåller all utbildning åt myndigheten. Dessutom är vi Sveriges största leverantör till branschen av järnvägsutbildning och är även stora inom väg. Våra utbildningar spänner över det mesta och vi genomför allt från uppdragsutbildningar, Yh-utbildningar, gymnasieingenjörsutbildning till högskolekurser.
Årligen genomför vi cirka 500 kurser med 8000 deltagare (exklusive Webbutbildningar). Skolan har 81 medarbetare som till största delen är placerade I Ängelholm men vi finns också i Borlänge. I Ängelholm har vi Skandinaviens enda helt kompletta järnvägsskola, där tekniker, ingenjörer och tågpersonal får teoretisk och praktisk träning i en realistisk och säker järnvägsmiljö.