Utbildningen som möter framtidens behov – Automationsingenjör inom processindustriI dag är det hela 18% av Sveriges befolkning som arbetar inom industrin. Men vi behöver bli fler och i en allt mer digitaliserad värld krävs det många med kunskap inom automation för att vi som land ska kunna konkurrera internationellt. Genom att utbilda sig till Automationsingenjör inom processindustri hos den nystartade yrkeshögskolan Iris YH gör man både samhället och sig själv en tjänst då man i princip är garanterad jobb. För varje plats på utbildningen finns nämligen fem jobb på arbetsmarknaden. 

Utbildningsföretaget Iris har funnits i över 100 år och erbjuder individanpassad utbildning och utveckling i hela Sverige. Under 2021 startade Iris sin nya yrkeshögskola, Iris YH, med syfte att stärka industrin genom att öka kompetensen inom digitalisering och automation. Deras första utbildning, Automationsingenjör inom processindustri, startar i höst och är nu öppen för ansökan.
– Utbildningen passar för alla som har ett teknikintresse, men även personer som tycker att utvecklingen som sker i samhället är intressant. Man jobbar också mycket med problemlösning för att se till att man bland annat optimerar på bästa möjliga sätt. Så det är ett plus om man tycker att det är kul, säger Emma Ekenberg, Utbildningsledare Automationsingenjör Processindustri på Iris YH. 

Sticker ut bland liknande utbildningar
Under utbildningen får man jobba mycket med elkonstruktion, hållbarhet samt styr- och reglerteknik. Det som gör just utbildningen på Iris unik är att de har lagt mycket tid och energi på att forma programmeringskurserna.
När vi tog fram utbildningen såg vi att djupgående programmeringskurser ofta saknas på liknande utbildningar, samtidigt som det efterfrågas av arbetslivet. Då vi formar utbildningen efter arbetsmarknadens behov har vi lagt mycket fokus på att få in djupgående programmeringskurser där man lär sig olika programmeringsspråk, säger Emma Ekenberg. 

Skillnaden på yrkeshögskola och universitet
Det som gör en yrkeshögskoleutbildning unik i jämförelse med en universitetsutbildning är att den utformas i samråd med branschen och existerar eftersom det finns ett behov av den. Om det inte finns ett uttalat anställningsbehov hade utbildningen alltså inte funnits. 

Iris som yrkeshögskola är även väldigt mån om att erbjuda lösningsförslag för att göra folk behöriga, eftersom de har som uppgift att stärka arbetsmarknaden. Det kan exempelvis innebära att man kan läsa en preparandkurs i programmering eller en kurs via Iris komvuxkurser.
– Man ska välja oss för att vi är en nystartad yrkeshögskola som kommer in som en frisk fläkt, men samtidigt har en stor utbildningserfarenhet i ryggen. Bara att vi för varje plats på utbildningen har fem jobb på arbetsmarknaden talar sitt klara språk, avslutar Emma Ekenberg.

Om Iris YH
Iris YH är en ny yrkeshögskoleverksamhet, fokuserad på yrken inom digitalisering och automatisering. Yrkeshögskoleutbildningarna är korta, effektiva och inriktade på yrkesroller där det finns en stor efterfrågan på kompetens från arbetsmarknadens sida. Studerar man Iris YH får man även göra hela 20 veckor praktik och i skolbänken är det inte särskilt mycket teori.

Utbildningen Automationsingenjör, 400 Yh-poäng, pågår under två år. Utbildningen finns tillgänglig i Gävle, Malmö, Stockholm och Sundsvall. 

Ansök här.