”Varje enskild kliniker bidrar med sitt perspektiv”

Centralsjukhuset på Åland är Finlands minsta och därtill mest geografiskt isolerade. Detta till trots erbjuder sjukhuset en exceptionell vårdstandard, omfattande möjligheter till kompetensutveckling och stor potential vad gäller att påverka verksamhetens utförande.
– Små enheter ger större utrymme att påverka den kliniska vardagen, något vi aktivt främjar inom ÅHS, säger Dan Gustafsson, klinikchef för kirurgen på Ålands Centralsjukhus.

Dan Gustafsson kommer ursprungligen från Österbotten. Han genomförde sina läkarstudier och disputerade sedermera i virologi vid Umeå universitet, innan han efter sin läkarexamen började arbeta inom ÅHS, 2007. Specialistutbildningen inom kirurgi genomgick han i Region Gävleborg.

– Det mindre samhället sätter sin prägel på vårt arbete, inte minst genom en unik kontinuitet i kontakten mellan patienter och läkare. Dessutom är utvecklingsmöjligheterna här omfattande.

Präglas av kollegialt lärande
Dan Gustafsson understryker att de flesta som arbetar inom ÅHS tillför unika kunskaper, vilket skapar en dynamisk miljö som präglas av kollegialt lärande.

– Vi strävar efter att befrämja yrkesutveckling hos alla personalkategorier, vilket bland annat inkluderar chans att forska eller gå en doktorandutbildning bland kollegorna på kliniken. Vi bedriver kontinuerligt ett flertal olika utvecklingsprojekt, där också kompetensutveckling ingår.

Vård av högsta möjliga standard
De breda roller som återfinns i verksamheten medför att varje enskild kliniker bidrar med sitt perspektiv till verksamhetens utförande. Enligt Dan Gustafsson, som också är tillförordnad klinkchef för ÖNH och arbetar fullt kliniskt, lägger bredden en stabil grund för att såväl verksamhet som vård ska hålla högsta möjliga standard.

– Det är livsviktigt för vår dagliga verksamhet att vi håller oss uppdaterade om de senaste rönen. Innan pandemin var ambitionen att läkarna åtminstone en gång per termin deltar i kurser eller arbetar på andra kliniker. Under pandemin har det varit svårare, men våra ortopeder har till exempel besökt både ÅUCS och UAS det senaste året.

Kännetecknas av kunskapstörst
ÅHS kirurgiklinik har därtill som krav att medarbetarna behöver prestera på en bred nivå även under jourtid – denna prestation ska möta samma kvalitet som den elektiva verksamheten.

– Kliniken här består av mycket kompetenta kollegor, inom såväl kirurgi som ortopedi. Det är en miljö som kännetecknas av en ständig kunskapstörst och en stark vilja att vidareutveckla verksamheten. Det medför en stimulerande och intressant arbetssituation, avslutar Dan Gustafsson.

ÅHS ansvarar för hela den offentliga hälso- och sjukvården på Åland – från mödra- och barnhälsovård till olika former av specialiserad sjukvård och vård i livets slutskede.

Den omfattande service som ÅHS erbjuder ålänningarna och örikets besökare präglas av en människonära atmosfär där omtanke och kvalitet står i fokus. ÅHS samarbete med sjukhus i Helsingfors, Åbo och Uppsala ger även patienter och medarbetare tillgång till nordisk toppkompetens.

www.ahs.ax

Sandra Ahlqvist

Learn More →