VABruari 2020: Här är knepet som kan hålla bacillerna bortaLånga och envisa förkylningar, sjukdagar med influensa och VAB-dagar väntas nå kulmen under februari. Knepen är flera för att bygga upp ett starkt immunförsvar som vinner över ovälkomna virus – ett är det svenska kosttillskottet Astaxin®. Här berättar motionärerna Linda och Hanna hur det har hjälpt dem hålla sig friska – och förbättra sin prestation på träningsfronten.

En rapport publicerad av Folkhälsomyndigheten i slutet av januari avslöjar att influensaspridningen väntas öka inom kort – och toppen spås bli nådd under februari eller mars. Att varje individ bär på ett unikt immunförsvar är ett faktum, men det finns knep för att stärka immunförsvaret. Rikligt med sömn och vila, en varierad kost och hälsosam livsstil är tre. Ett annat är kosttillskottet Astaxin®.

– Jag började äta Astaxin för att stärka immunförsvaret och nu när vi närmar oss den värsta influensamånaden med vabruari vill jag inte åka på något, säger Hanna som testat Astaxin.

Läs mer om Astaxin här

Det är biotechföretaget AstaReal som står bakom Astaxin. Tillskottet har funnits på marknaden i 25 år och bygger på en 30-årig svensk forskning. Astaxin innehåller det algbaserade ämnet Astaxanthin samt vitaminerna C och E – och odlas i AstaReals anläggning i Stockholms skärgård. Bortom att bidra till immunsystemets normala funktion ska kosttillskottet även reducera trötthet och utmattning. Det har lett fram till att det med framgång även använts inom sportens värld.

– Det har använts av Svenska Längdskidlandslaget i över 25 år men passar lika bra för eliten som för motionären, säger Åke Lignell, medgrundare och forskningschef på AstaReal.

Här kan du läsa mer om forskningen

”Inte förkyld lika ofta”
Det bekräftas av motionären Linda, 44. Hon berättar att hon har ätit Astaxin under två års tid och hur det har hjälpt henne att utvecklas inom crossfit.

– Det är superkul men även superutmanande och återhämtningen blir väldigt viktig eftersom det är en intensiv sport. Där tycker jag att Astaxin förbättrar min återhämtning och gör att jag kan köra på hårdare. Jag kan öka träningstakten på ett helt annat sätt.
– När du tränar intensivt kan det också öppna många portar för infektioner men sedan jag började med Astaxin är jag inte förkyld lika ofta. Jag märker också att jag är betydligt piggare i vardagen.

Snabbare i löpspåret
Det är något löpmotionären och mångsysslaren Hanna instämmer med.

– Jag har ganska många bollar i luften med aktiviteter för barnen, jag är fotbollstränare och kände mig ganska trött efter mitt åtta till fem-jobb innan jag testade Astaxin. Jag behövde en spark i baken för att komma ut i löpspåret och med Astaxin kan jag hålla igång och vara pigg och glad, det finns energi kvar efter jobbet. Nu löptränar jag ungefär två till tre gånger i veckan och springer varje år ett halvmaraton.
– Jag känner också att mitt immunförsvar har blivit bättre och att jag får en bättre återhämtning efter min träning. Jag orkar mer. Allt blir bättre, det hänger ihop.

Linda och Hanna hoppas båda att fler vågar testa kosttillskottet – och ge det en ärlig chans.

– Det är ett naturligt framställt kosttillskott och det finns inga negativa effekter överhuvudtaget. Sen kan man nog inte lova guld och gröna skogar till alla, men jag tycker att alla bör ge det en chans, avslutar Hanna och Linda instämmer bestämt.

Vill du komma igång med träningen? Här hittar du Astaxin

Företaget grundades år 1988 av forskaren Åke Lignell vid Uppsala universitet där han länge forskat på astaxanthinets egenskaper. Företagets övergripande verksamhetsmål är att bidra till en bättre folkhälsa. AstaReal är det första företaget i världen som kommersiellt producerar naturligt astaxanthin.