Vad innebär mobillån? Guide till vad du bör tänka på innan du tar en kredit

Med tiden har det funnits en dubbelsyn på mobillån. Särskilt företag som tillhandahåller snabblån betraktas ofta negativt på grund av relativt höga räntor och stigande kreditkostnader. Å andra sidan värderar människor som vet hur de ska sköta sin ekonomi och hantera personliga skulder på rätt sätt små konsumentlån positivt på grund av möjligheten att låna pengar snabbt och enkelt. Den enkla processen för att få ett lån betyder dock inte att lån från snabba kreditföretag behöver betraktas lättvindigt. Detta är ett allvarligt ekonomiskt åtagande som du måste vara beredd på. 

Vad är mobillån?

Mobillån är kortsiktiga konsumentlån (upp till 5 år) som kan erhållas utan att specificera syftet med lånet, utan att säkra tillgångar eller utan att betala en handpenning. Sådana lån tillhandahålls inte av banker utan av små konsumentkreditföretag som har rätt att utveckla sådan verksamhet. Den största fördelen med sådana lån är snabbhet och flexibilitet. Lånet beviljas vanligtvis inom 15 minuter eller inom några timmar. Låntagaren kan fritt välja det belopp som krävs och den period under vilken han vill betala tillbaka lånet. Sådana lån är dock betydligt mer riskfyllda och är därför föremål för höga räntor och ytterligare avtalsavgifter. Ränta tas ofta ut av dem som är sena med att betala tillbaka sitt lån i tid.

Å andra sidan ger de flesta snabblåneföretag sina kunder möjlighet att förlänga låneperioden och därmed skjuta upp eller minska handpenningen. Det finns vanligtvis en extra avgift för att förlänga betalningsfristen. Du måste överväga alla dessa faktorer innan du tar ett lån från ett visst företag. För att välja det bästa alternativet måste du jämföra erbjudandena från minst några olika företag och utvärdera inte bara lånets storlek, räntan utan även eventuella tilläggsavgifter.

Vad bör du veta innan du tar en kredit?

Det enda du behöver göra är att fylla i ansökan hos det valda företaget och ange typ av kredit, önskat belopp och återbetalningstid för lånet. Personuppgifter lämnas också när du fyller i ansökan. Efter att ha mottagit din ansökan kontrollerar företaget din kredithistorik och fattar beslut om att bevilja lånet.

Det finns några allmänna tips att följa när du tar ett lån på nätet eller någon annan typ av kredit. Först och främst ska du inte låna mer än du behöver. Ta också reda på exakt hur mycket ditt lån kommer att kosta innan du tar ett lån. Alla låneföretag på nätet tillhandahåller kalkylblad där du kan räkna ut hur mycket ränta du kommer att betala under den period du väljer och vad din månadsbetalning kommer att bli. När du beräknar kostnaden för ett lån ska du se till att läsa alla regler på företagets webbplats och utvärdera hur mycket en lånefördröjning kan kosta. Ta också reda på vilka extra avgifter företaget tar ut för att ingå avtalet.

Hur väljer man det bästa kreditföretaget?

Det finns inget universellt recept för att välja det bästa låneerbjudandet och det mest pålitliga och bästa företaget. Varje situation är annorlunda, så det är bara du själv som kan fatta det bästa beslutet. Det viktigaste tipset är att inte ha bråttom. De vanligaste felaktiga valen görs i brådska och i brist på djup i situationen. Det är förståeligt att om en obehaglig situation har inträffat som snabbt krävde pengar, finns det en brådska att lösa problemet så fort som möjligt. Men även i en sådan situation bör man ta åtminstone några minuter på sig för att analysera och jämföra företag. Välj inte det första alternativet som dyker upp. 

Bestäm vilken typ av lån du behöver och välj ett företag baserat på vilken verksamhet de specialiserar sig på. Om du behöver en mycket liten summa pengar kan du kolla in de företag som tillhandahåller krediter via SMS. Ta en titt på de företag som erbjuder sådana tjänster och de villkor som de erbjuder.