Lån – en del av den privata ekonomin

För de flesta hushåll i Sverige är det idag mer regel än undantag att lån är en naturlig del av den privata ekonomin och endast ett fåtal har inga lån alls. De vanligaste lånen hos gemene man är att ha lånat till sitt boende - en form då man sätter sitt hus, radhus eller insatslägenhet som säkerhet för själva lånet. Detta är den billigaste formen att låna pengar på men även på dessa lån ska man numera alltid betala ränta och i de flesta fall göra amorteringar. 

Oplanerade kostnader

Ibland händer det att olyckan slår till och man behöver pengar snabbt och enkelt. Det kan vara någonting som går sönder i hemmet såsom kyl, frys, spis eller någonting annat som måste ersättas eller lagas. Det kan även hända att bilen går sönder och måste lagas akut för att den behövs i det dagliga livet - och då kan det vara bra att ta ett lån med Bisnode då det inte krävs en UC för att få lån.

Att ta kreditupplysningar hos UC kan påverka kreditvärdigheten hos en person, då de registreras och kreditvärdigheten minskar hos just UC  ju fler upplysningar som görs av olika företag. Det är väldigt många företag som regelmässigt tar upplysning på köp via internet som överstiger en viss summa och även om det i många fall handlar om mindre kostnader, så registreras upplysningen vilket i förlängningen försämrar din kreditvärdighet hos UC. Ansöker du om ett lån med Bisnode så är det enbart kreditvärdigheten hos just Bisnode som påverkas.

Förödande för framtiden

Att ha många onödiga kreditupplysningar kan vara katastrofalt för framtida köp av till exempel boende när man vänder sig till storbankerna för att få bostadslån - och man blir nekad på grund av detta. Det är alltid bättre att tänka till innan och kanske ta ett lån där det inte krävs en UC-upplysning och därigenom sänka sitt UC-score som är ett mått på din kreditvärdighet.

 

Dock finns det krav för att få låna pengar med Bisnode, bland annat:

  • Man måste vara minst 18 år gammal och ha ett konto på en annan bank.
  • Man får inte ha en skuld hos Kronofogden.
  • Man måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Det måste finnas en deklarerad inkomst men finns ej krav på fast arbete.
  • Man måste legitimera sig med svenskt BankID.

Innan man tar ett lån ska man alltid göra en kalkyl för att se till att lånet inte blir för dyrt för att klara sin privata ekonomi. Det är också viktigt att man jämför de lån som erbjuds, inte bara summa och ränta, men även hur snabbt man kan få pengarna och under vilken tidsperiod lånet ska löpa.