2019 – Året då 2 av 3 undersköterskor övervägde att byta yrke

Vi kikar tillbaka på ett tufft år för vård- och omsorgsbranschen. I våras initierades Undersköterskeupproret mot regeringens nedskärningar inom vården. Kort därefter drog sig Kommunal ur LO-samordningen. Det sker även nedskärningar inom vårdsektorn. Jobbmatchningstjänsten Uska har tagit tempen på Sveriges största arbetstagargrupp där det framkommer att 2 av 3 undersköterskor har övervägt att byta yrke det senaste året.

I början av oktober skickade jobbmatchningstjänsten Uska ut en undersökning till arbetstagare inom vård och omsorg med fokuspå undersköterskor och personliga assistenter. Med över 5800 svarande framkom insikter som bör ses som en indikation på att en förändring måste ske snart. Det som sticker ut mest i rapporten är att 2 av 3 undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter har funderat på att byta yrke det senaste året. En tydlig signal på att något inte stämmer.

Kris inom svensk vård och omsorg
Ytterligare en alarmerande insikt som framkom ur Uskas rapport är att de som idag tar hand om våra äldre inte vill att nästa generation ska följa deras fotspår. Över hälften av de som arbetar inom äldreomsorgen skulle nämligen inte rekommendera en närstående, till exempel en son eller dotter, att jobba inom svensk vård och omsorg.

Läs mer här

Vad behöver förändras?
När de 5800 svarande själva lyfter fram vilka förändringar som behövs för att förbättra svensk vård och omsorg utmärker sig tre förslag - höjda löner, ökad bemanning och höjd status på yrket. Uska menar att det traditionella sättet att rekrytera på är förlegat och att bättre förutsättningar för en långsiktig hållbar rekrytering skapas med en mer kompetensbaserad digital matchning. Under det senaste året har över 40 000 undersköterskor och personliga assistenter registrerat sig som arbetssökande på Uska.
– Att så många söker sig vidare, visar på att många inte trivs på sin arbetsplats. Det i sig är ett tecken på ett underliggande problem med dagens sätt att rekrytera, säger Erik Wennhall, VD på Uska.

En hållbar framtid
Uska är övertygade om att en mycket bättre matchning i varje rekrytering är möjlig. Därför har Uska tagit fram en digital tjänst som matchar arbetssökande mot arbetsgivare utifrån kompetens, preferens, erfarenhet och personliga intressen. Resultatet blir mer träffsäkert än i det traditionella sättet att rekrytera. Förutsättningarna för en lyckad rekrytering ökar och i det längre perspektivet bidrar lyckade rekryteringar till ökad trivsel på arbetsplatsen, både hos nyanställda och befintlig personal som får in nya kollegor med relevant kompetens. Kollegor som trivs och känner sig motiverade stannar kvar längre, engagerar övriga medarbetare och bidrar till en god arbetsmiljö.

 

USKA är Sveriges största jobbmatchningstjänst för omvårdnadspersonal och arbetsgivare. På Uska har vi samlat alla undersköterskor och de som vill jobba som personlig assistent på ett ställe. På Uska har vi fler än 47 000 registrerade jobbsökare. USKA ägs av Skillio Sweden AB, ett dotterbolag till Lernia.

Kontakta oss 
E-post: uska@skillio.se 
Tel: 0771-66 55 60.

www.uska.se