Endast en donator av blodstamceller kunde rädda ElliotDet var en lång och ångestfylld väntan för hela familjen. Tänk om man inte skulle hitta en donator.

– Jag kommer aldrig glömma det där telefonsamtalet. Vi hade en matchning till Elliot! En svensk man i 30-årsåldern som var villig att hjälpa!

När Elliot bara var ett par månader gammal upptäcktes att han led av leukemi. Läkaren berättade att varken cellgifter eller strålning skulle hjälpa. Enda chansen var en stamcellstransplantation. Om man hittade en matchande donator hade Elliot femtio procents chans att överleva – annars noll. 

– Hela världen rasade den där dagen, minns Elliots mamma Camilla Lantz. Rasmus bröt ihop totalt. Jag sprang ut och kräktes. 

Föräldrarna förstod tidigt att något var fel. Elliot var missnöjd, skrek och hade blod i avföringen. Prover visade förstorad mjälte och läckage av omogna blodceller.

 

Tobiasregistret behöver växa – så här går du med

Letade donatorer över hela världen 
Först testades Elliots storasyster Alicia. Men hon passade inte. Därefter fortsatte sökandet efter en donator i Tobiasregistret, vårt svenska register för blodstamceller. 

Det var här läkarna fann en donator, Henrik.

– Min fru hade tipsat om Tobiasregistret, berättar Henrik. Självklart gick jag med. Och nu, bara några år senare, skulle mina stamceller kunna rädda någon till livet. En liten människa på 7–8 kilo, inte större än mina egna barn!

Du kan vara någons sista hopp; anmäl dig som donator här

Ett enkelt ingrepp
Själva ingreppet beskriver Henrik som enkelt. Även Elliots transplantation var odramatisk. Men direkt efter blev han sämre.

– Det visste vi. Läkarna hade förvarnat oss, minns Camilla Lantz. Men det var tungt att bara se på. Elliot hade sår i hela mag- och tarmkanalen, han kräktes och mådde jättedåligt. 

Efter två månader fick familjen till sist komma hem. Men vägen tillbaka var inte spikrak. Elliot har varit illa däran många gånger.

–Under hela resan har vi längtat efter att få tacka Elliots donator personligen, berättar Camilla och Rasmus. 

Funderar du över något? Läs vanliga frågor och svar om Tobiasregistret här

Vem var han som gett oss hoppet åter? 
Av ren slump hittade de honom på Facebook. I ett inlägg taggat Tobiasregistret hade Henrik skrivit "Donerade stamceller idag till en sjuk person. Gör det du också så kan det rädda liv." 

– Det var den 10 juni 2015, dagen innan Elliots transplantation! Vi kastade allt vi hade för händerna och skrev till Henrik. 

Meddelandet finns fortfarande kvar i Henriks telefon. "Vi vill tacka dig för det du gjort". 

– Först förstod jag ingenting. Men när jag kollade Facebook insåg jag direkt. Hela sommaren hade jag undrat, berättar Henrik. Hur hade det gått?

Det var fantastisk att få träffa Henrik, som faktiskt räddade livet på Elliot. Idag känns han som familj, lite som Elliots extrapappa!

 

Vi känner en enorm tacksamhet 
Idag är Elliot en pigg och busig femåring med mycket egen vilja. 

– Det kritiska är över, berättar Camilla. Men man säger att det är 5 års återfallsrisk. Så fokus nu är att komma förbi dem utan återfall.

Fortfarande har familjen kontakt med Elliots donator.

– Idag känns Henrik lite som Elliots extrapappa! säger Rasmus Lantz. Vi känner en enorm tacksamhet, både gentemot honom, Tobiasregistret och all personal på barnonkologen i Lund. De är riktiga hjältar! 

– Alla som kan borde gå med i Tobiasregistret, avslutar Camilla. Stamceller kan du donera medan du själv får leva vidare. Det är ju helt fantastiskt! 

Stöd Tobiasregistret – ge ditt bidrag här

 

Tobiasregistret är det svenska registret för donatorer av blodstamceller. Sedan starten 1992 har över 1000 sjuka hittat givare tack vare registret. Men vi behöver bli fler, många fler. Just nu söker vi givare mellan 18 och 35 år.

Gå med idag, så kanske du kan rädda någons liv imorgon. Läs mer och registrera dig på www.tobiasregistret.se.