3 tips: Det kan du göra för dina pantpengarAtt panta burkar eller flaskor känns ofta som ett nödvändigt ont: det gör gott för miljön, men pengarna spenderas ofta på onödiga, små spontanköp i affären. Med iPANT kan du investera, shoppa och till och med donera dina pantpengar – genom din mobil.
– Appen ger dig fler valmöjligheter att faktiskt göra något mer av pengarna, säger Saeid Rashidi, vd.

  

Det kan kännas omotiverande att släpa med sig tomburkartill pantstationen– och anledningarna till det är många. Det är ofta tungt, det kan vara lång kö, barn kan inte göra det då de kanske måste korsa farliga vägar till affären – och i slutändan är pengarna som pantkvittot omvandlas till för många knappt värda ansträngningen. Trots att gärningen främjar miljön räcker pengarna sällan knappt till en burk läsk eller ett paket tuggummi – något som skaparna av iPANT såg en möjlighet i.

Investera dina pantpengar
De arbetade fram en lösning som både gynnar konsumenten och tar extra hänsyn till miljön. Resultatet blev appen iPANT och dess mål är att ge människor fler valmöjligheter för sina pantpengar. Med ett mobilt konto kan små summor få utrymme att växa och du kan spara dina pantpengar på ett och samma ställe – samtidigt som användningen av onödiga papperskvitton minskar.

Vill du veta mer om hur det fungerar? Klicka här

– Med iPANT får du 100 procent frihet över dina pantpengar, säger Saeid Rashidi, vd. Han berättar att appen gör det möjligt att välja vad du vill göra med dina pantpengar – exempelvis investera i smarta investeringsprojekt, spara pengarna inför framtida utgifter, donera antingen hela eller delar av summan till valfri välgörenhetsorganisation – eller bara handla precis det du behöver i affären, på ett både smartare och mer effektivt sätt. Barn kan få pantpengarna som de själva pantar i bostadsområdet som veckopeng och på så sätt skapas miljömedvetenhet även hos den yngre generationen.

Kan kopplas till ditt bankkonto
Det enda du behöver göra är att skanna ditt pantkvitto i iPANT-appen. Summan som du har pantat för överförs sedan direkt till ditt personliga iPANT-konto. Under ”Min profil” kan du se ditt aktuella saldo samt aktiviteter och erbjudanden som skapas, anpassade efter dig och dina intressen. Vill du sedan överföra pengar till ditt iPANT-konto gör du det enkelt genom att koppla ditt vanliga bankkonto till appen.

Kom igång direkt – läs mer om iPANT och ladda ner appen här

– Vi vill göra det enklare att använda sina pantpengar på ett kul och obegränsat sätt. iPANT gör det inte bara lönsamt utan också mer hållbart för folk att återvinna, vilket känns helt rätt i en tid präglad av ökad miljömedvetenhet. Dock har en stor pantaktör skapat hinder för iPANT att placera pantmaskiner i bostadsområden eftersom matbutiker är prioritet för deras affärsmodell oavsett konsumentens önskan. Men vi jobbar på att lösa detta problem inom kort, avslutar Saeid Rashidi.

Här kan du läsa mer om iPANT

Vill du panta din pant i ditt bostadsområde?

Se Resultat

Loading ... Loading ...

Vill du bestämma själv vad du vill göra med dina pantpengar?

Se Resultat

Loading ... Loading ...

iPANTs vision är att konsumenten och miljön ska stå i fokus till 100 procent. Du som konsument ska få möjligheten att panta där du bor eller i närheten av där du bor. Du som konsument ska få 100 procent frihet över dina pantpengar utan begränsningar. Dessa ska leda till färre åkturer till pantstationer och till bättre miljöhållning. Alla onödiga papperskvitton och andra miljöpåverkande faktorer ska minimeras.