5 knep för att undvika åksjuka i sommar

Blir du också illamående eller snurrig när du flyger, åker bil, båt eller kanske buss? Du är inte ensam. Åksjukan beror på att din hjärna blir förvirrad då den får motstridiga signaler från ditt balanssinne och dina ögon – men det finns faktiskt saker du kan göra för att motverka den.

Vi är många som någon gång sett fram emot att läsa en god bok på bussen, ta på en härlig tur på sjön eller njuta av en smidig tågresa till nära och kära när vi i stället blivit åksjuka.

Det är en form av rörelsesjuka som uppstår när det finns en diskrepans mellan de olika signaler som dina sinnen skickar till hjärnan. När du rör dig, till exempel när du åker bil, buss, flyg eller båt, får din hjärna olika signaler om vad som händer från dina ögon, ditt balansorgan och dina muskler. Detta kan förvirra hjärnan och orsaka symtom på åksjuka.

Minskar risken för illamående
Postafen är en receptfri medicin som finns tillgänglig på apotek och används för att behandla åksjuka. Postafen innehåller antihistaminet meklozin, ett ämne som minskar känsligheten för rörelseförändringar genom att dämpa signalerna från balansorganet. På så sätt kan risken för illamående och kräkningar minskas. För att uppnå maximal effekt ska tabletten tas en timme före resan. Effekten av Postafen varar i upp till tolv timmar – så önskas längre effekt tas en ny dos var tolfte timme så länge resan varar.

Läs mer och beställ den här

Det finns dock saker du kan göra för att förebygga åksjukan både innan och när du reser. Här är de.

  1. Ladda med kolhydrater kvällen innan
    Kolhydrater ger en jämn och konstant energikälla till kroppen och kan stabilisera blodsockernivån inför resan. En stadig middag med fullkornsprodukter, frukt och grönsaker kvällen innan du åker kan minska risken för illamående och kräkningar.
  2. Sov gott och undvik alkohol
    Genom att vara utvilad och inte ha druckit alkohol ger du hjärnan bättre förutsättningar att lyckas koppla ihop de olika signaler den får och undvika förvirringen som leder till åksjuka.
  3. Titta ut och andas frisk luft!
    Hjärnan blir ofta förvirrad när du sitter i båtens ruff där ingenting ser ut att röra sig, trots att balanssinnet tydligt känner av vågornas rörelser. Samma sak sker om du läser en bok eller scrollar i telefonen under bilresan; rörelserna som kroppen känner matchar inte det ögonen fokuserar på. Genom att hålla sig på båtens däck eller följa vägen med ögonen hjälper du hjärnan att hänga med på vad som händer. Undvik starka dofter och försök andas frisk luft så kan risken att bli åksjuk minska.
  4. Undvik onödiga huvudrörelser
    Om du börjar känna dig åksjuk bör du försöka sitta stilla och fokusera blicken på horisonten eller vägen, för att hjärnan lättare ska kunna koppla ihop syn med rörelse. Undvik att förvirra hjärnan ytterligare genom att göra onödiga huvudrörelser.
  5. Knapra på ett kex!
    Torra livsmedel kan absorbera saliv och absorbera magsyror, vilket i sin tur kan minska illamående. Att tugga på något om du börjar känna dig åksjuk ger ofta lindring och kan distrahera hjärnan från förvirringen.

C4047-2 2023-07

Postafen (meklozin) 25 mg tablett är ett receptfritt läkemedel mot rörelsesjuka för vuxna och barn från 6 år. Postafen kan orsaka trötthet så vidta försiktighet vid framförande av fordon. Postafen skall inte användas tillsammans med alkohol. Läs bipacksedeln noga före användning.

Marknadsförs av CampusPharma
www.campuspharma.se
www.postafen.se