Storsatsning på välfärdsteknik ska lyfta Lunds vård och omsorg

Lunds kommun storsatsar på välfärdsteknologi som ett sätt att möta utmaningen med hög personalomsättning och låg kontinuitet inom vården. Sensorer för påminnelser och tillsyn via kamera är bara några exempel på vad som nu testas – och mottagandet har varit positivt bland kommunens medarbetare.
– Jag gillar det effektiva som en digital utveckling ger. Det gör den kommunala hemsjukvården kul och utmanande, säger Nicole Knutsson, distriktssköterska inom hemvård för personer med funktionsnedsättning.

Det var i december 2016 som vård- och omsorgsnämnden i Lund fastslog en strategi för att utveckla kommunens välfärdsteknologi. Visionen var att hitta arbetssätt för att underlätta för medarbetare och användningen av välfärdsteknik sågs som ett självklart val. Samtidigt ville man ge äldre och personer med en funktionsnedsättning en ökad trygghet, delaktighet och självständighet. Mottagandet har varit mycket positivt från både medarbetare och brukare.
– Medarbetare ser satsningen som ett naturligt och nödvändigt steg för att kunna möta framtidens behov. Brukarna har i de flesta fall sett vår digitala satsning som en självklarhet. Precis som i resten av samhället behöver vi hänga med i utvecklingen, säger Sandra West, utvecklingsledare välfärdsteknologi.

För Nicole Knutsson, distriktssjuksköterska inom hemvård för personer med funktionsnedsättning, har satsningen varit betydelsefull – och något som har fått henne att se sin roll med nya ögon.
– Jag älskar att jobba här i Lund. Det är tillräckligt stort för att vi ska kunna göra nya spännande saker. Det jag jobbar för nu och skapar kommer jag gynnas av och om jag inte gör det kommer mina vänner och barn göra det.

Trygghetskameror vid tillsynsbesök och sensorer för påminnelser är bara några av de digitala verktyg som testats.
– Brukare kan nattetid få tillsynsbesök via en kamera, istället för att någon fysiskt går in och den elektroniska dosetten plingar till och öppnas när brukaren behöver ta sin medicin. Det gör att brukaren kan leva ett liv utan att känna sig begränsad. Det finns ingen bättre känsla än att ge en patient möjlighet att vara den person de vill vara, säger Nicole.

Digitala bedömningsverktyg
För brukare med hjärtproblem har digitala hjärtmonitorer testats i hemmet. Genom att kopplas till sjuksköterskans mobiltelefon kan de användas som ett bedömningsverktyg för att identifiera avvikande parametrar.
– Sedan kan vi snabbt och enkelt sätta in de insatser som behövs, berättar Nicole Knutsson.

Digitala lås, digital hantering av journaler och digitala signeringar är ytterligare moment som testats.

”Många spännande idéer”
Sammantaget ser Nicole satsningarna som en start och menar att framtidens möjligheter är oändliga.
– Jag har många spännande idéer och tänker hela tiden på hur vi kan effektivisera och underlätta ytterligare, avslutar Nicole Knutsson.

Vård- och omsorgsförvaltningen, Lunds kommun 
Vi jobbar för att äldre och personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett aktivt, socialt och meningsfullt liv på sina villkor. Här har medarbetare möjlighet att utvecklas och påverka. Välfärdsteknologi är högt prioriterat hos oss. Den som vill bidra till framtidens vård och omsorg har all möjlighet att göra det här. Välkommen att kontakta oss!

Kontaktperson:
Niclas Snygg, verksamhetschef

046 – 359 50 00