Med våren runt hörnet ökar antalet löpsteg i våra svenska löpspår. Över hälften av alla löpare drar dock på sig skador som kan sätta stopp för den efterlängtade löparperioden och din löparutveckling. Racefox har med hjälp av AI utvecklat ett ”smartbelt” som ger dig feedback på din löpning – samtidigt som du springer.
– Det är som en digital coach, säger Claes Kalderen, en av grundarna av Racefox.
När vinter byts ut mot vår och minusgrader blir till plusgrader startar en för många löpare efterlängtad träningsperiod. För många blir dock lyckan kortvarig och statistik visar att över hälften av alla löpare dras med träningsrelaterade skador. Löparknä, hälsporre och benhinneinflammation är bara några av flera som kan lura runt hörnet. Racefox har med hjälp av artificiell intelligens utvecklat Racefox Run, ett band som med sensorer kommunicerar med en app och analyserar din löpning och ger dig feedback – samtidigt som du springer.
– Det finns en del appar som pratar med dig men det är förprogrammerat och handlar inte om dig, berättar Claes Kaldéren, en av grundarna av Racefox.
Racefox har på kort tid intagit en världsledande position på ”real-time sports data”. Visionen är att motivera fler att träna, göra träningen rolig och skadefri – och sträcker sig långt vidare från att enbart kunna appliceras på löpning.
– Bältet kan också användas inom skidåkning och i framtiden ser vi möjligheter att applicera det även inom andra sporter, berättar Claes Kaldéren.
Feedback, statistik och träningsråd
Bältet mäter puls, distans och fart – men också bland annat hur många steg du tar per minut, hur korta eller långa steg du tar och hur du landar i ditt löpsteg. Därefter tolkar appen dina rörelsemönster och ger dig feedback och träningsråd direkt i dina lurar. Det ska genom att förbättra din löpteknik minska skaderisken men också hjälpa dig att tillvarata din förbättringspotential och dina utvecklingsmöjligheter.
Individuell träningsplan
Den som har ett tränings- eller tävlingsmål kan via appen även få ett personligt träningsschema kopplat till det egna rörelsemönstret och den egna löpkapaciteten. Programmet uppdateras varannan vecka och ska bygga uthållighet, styrka och teknik.
– Du behöver bara formulera ett förbättringsmål i appen och göra ett test som visar din status i dag. Baserat på gapet genererar vi en träningsplan anpassad efter din nuvarande förmåga, avslutar Claes Kaldéren.
Det var redan 2014 som Racefox startade, då under namnet Mewemove, som en avknoppning från SICS (Swedish Institute of Computer Science) på KTH, och Interactive Institute. I dag ligger Racefox i framkant vad gäller utvecklingen av intelligenta träningshjälpmedel och har med sin realtidsteknik listats som ett av Sveriges hetaste teknikbolag.