Nya trenden: Slow fashion

Klädindustrins utsläpp är näst störst i världen, bara oljeindustrin är värre. Det beror bland annat på ökad konsumtion, ohållbar framställning och att kläder är svåra att återvinna. Nu har klädproducenten Wolly Bear tagit fram ett mer hållbart koncept för dig som gillar kläder. 
– Vi vill förändra, utmana och möjliggöra en hållbar utveckling, säger Erik Lindtorp, textilingenjör på Woolly Bear.

 

Bara i Sverige konsumerar varje person i snitt hela 13 kilo kläder och hemtextilier – per år. Efter resor, mat och bostad är det våra kläder som påverkar klimatet mest eftersom tillverkningsprocessen ofta tär på jordens resurser och släpper ut mycket kemikalier.  Vi är också dåliga på att ta hand om de kläder vi redan har och sliter snabbt ut dem, slänger dem och köper nya – helt i onödan.

Woolly Bear är ett klädmärke vars kollektioner enbart är gjorda av material som speciellt har utvecklats för att minska energi- och kemikalieförbrukningen. De är innovatörer inom hållbarhet som jobbar med att förbättra arbetsförhållanden för klädtillverkarna och övervinna dagens stora miljöproblem inom textilindustrin. Genom att göra dig medveten om hur kläder tillverkas ska Woolly Bear få klädindustrin att arbeta mer hållbart.
 – Vi märker att det är information om processen att tillverka en produkt som skapar intresse och gör kunder mer kritiska. Att vara kritisk blir allt viktigare när många konsumerar ”fast fashion”, billiga kläder som är dåliga för miljön, säger Erik Lindtorp, textilingenjör på Woolly Bear. 

Läs mer om Woollybear

Det här kan du göra
Motsatsen till ”fast fashion” är ”slow fashion” och det handlar om att mode måste bli långsiktigt för att skapa en hållbar klädindustri. Erik Lindtorp avslöjar här enkla vardagsknep att ta till för att haka på den hållbara trenden.

  1. Var kritisk
    ”Våga ställa frågor om var kläderna kommer i från, vilka gifter de innehåller, vilka material de består av och hur produktionsledet ser ut – även om de är miljömärkta. Många företag utnyttjar nämligen gröna symboler för att framstå som klimatsmarta, fast de har minimalt med ekologiska material. Woolly Bear ger dig full insyn från bomullsplanta till färdigt plagg för att du ska känna dig trygg i vad dina kläder innehåller och hur de har framställts."

  2. Tvätta klimatsmart
    Ett klädesplagg håller längre om du tvättar det på rätt sätt och inte tvättar det för ofta. Fyll tvättmaskinen, sänk temperaturen, väj bort sköljmedlet, låt tvätten självtorka och skippa kemtvätten.”
  3. Handla långsiktigt
    ”När du väl handlar kläder ska du köpa plaggen du verkligen behöver. Woolly Bear analyserar marknaden noga och tar fram nya kläder så att du kan vara säker på att det du köper används ofta och länge”

    Besök Woolly Bears onlinebutik

  4. Undvik billiga prislappar
    Köp inte billiga kläder, de påverkar oftast hela ekosystemet negativt. Farliga bekämpningsmedel används till bomullsplantagen och hela sjöar kan ledas om för att vattna bomullen. Att använda billiga material innebär med andra ord att man utnyttjar jordens resurser och människorna som tvingas framställa material på ett snabbt och ohållbart sätt.” 



Om oss

Våra kollektioner är gjorda enbart av material som har utvecklats för att minska förbrukningen av energi och kemikalier i hela produktens livscykel. Detta sker genom ett konsekvent arbete och väl avvägda beslut genomgående i våra leverantörskedjor. Ett tydligt exempel är att begränsa bomullsinköp till regioner där odlingen kan ske med regnvatten. Ett annat är hur vi anpassar designen på våra plagg så att vi eliminerar spill.

Vi vill förbättra arbetsvillkor,arbetsförhållanden, hitta nya sätt att arbeta på och övervinna dagens stora miljöproblem inom textilindustrin. I en föränderlig marknad med allt med medvetna kunder vill vi vara en del av era möjligheter att skapa en bättre värld.


Erik Lindtorp, textilingenjör på Woollybear.