Julklappstips: Ge bort en möjlighet att få klasskamrater och en ljus framtid

Julen står för dörren och vi börjar fundera på vad vi ska ge bort i julklapp – men vad ger man någon som redan har allt?
Allt fler väljer att avstå från julklappar för att istället ge till bättre behövande.
– Med en tredjedel av den summa som svensken i snitt lägger på julklappar kan en flicka i Afghanistan få ett års skolgång, säger Monica Eriksson, insamlingsansvarig på Svenska Afghanistankommittén.

Julhandeln slår ofta miljardrekord år efter år men julklappar som inhandlas och ges bort intar ofta en undanskymd plats efter bara några dagar. Allt fler väljer att avstå från konsumtionshysterin för att istället skänka pengar till välgörande ändamål.
– Man kan fråga sig om man verkligen behöver alla de där julklapparna eller om man vill vara en del av att ge människor en bättre framtid i stället, säger Monica Eriksson, insamlingsansvarig på Svenska Afghanistankommittén.

Klicka här för att läsa mer om SAKs arbete

Svenska Afghanistankommittén är en biståndsorganisation som i över 35 år arbetat med att ge barn på den afghanska landsbygden en chans till skolgång. Med hjälp av bidrag bygger de upp skolor från grunden i nära samarbete med den afghanska lokalbefolkningen.
– Vårt arbete ger inte bara fler barn möjlighet till skolgång utan ger även bättre förutsättningar för lärande eftersom barnen får utbildningen inomhus i skolbyggnader i stället för utomhus under bar himmel med snö, kyla och brännande sol om vartannat, säger Monica.

”Kände mig lite snällare”
På den afghanska landsbygden kan i dag så få som 21 procent läsa och skriva och av dessa är 7 procent flickor. Som minoritet och en utsatt grupp är flickor därför den grupp som Svenska Afghanistankommittén valt att fokusera på i sitt hjälparbete och i de skolor som organisationen har byggt har 61 000 barn fått möjlighet till utbildning och drygt hälften av dessa är flickor.

Att bygga en skola med sex klassrum kostar drygt en miljon kronor och för 961 kronor kan en flicka få ett års skolgång – skolböcker, klasskamrater och en ljusare framtid inkluderat.
– Förra året gav en pappa sina barn en skola i Afghanistan i julklapp. Han hade länge haft skuldkänslor för att barn svälter ihjäl i tredje världen och han kände sig inte bara snällare efter sitt bidrag utan hans barn blev också väldigt glada över julklappen, säger Monica.

Vill du veta hur du kan göra skillnad? Klicka här

SAK är en biståndsorganisation som grundades 1980 och finansieras av bland andra tusentals privatpersoner, företag, Sida, EU och Världsbanken.

Med över 5 000 anställda, varav över 99 procent afghaner, riktar SAK sig särskilt in på att nå ut till de allra mest utsatta grupperna på den fattiga afghanska landsbygden med fokus på sjuk- och hälsovård, utbildning, rehabilitering av funktionshindrade samt landsbygdsutveckling.

Läs mer om SAKs arbete