Åldersgränsen för fri tandvård sänks

I regeringens budgetproposition för 2025 meddelades det att åldersgränsen för fri tandvård sänks till 19 år från och med årsskiftet. Tidigare har barn och ungdomar haft rätt till fri tandvård till och med det år de fyller 23 år.

Den nya åldersgränsen innebär att unga vuxna med start i januari år 2025, från och med det år de fyller 20 år, måste börja betala för sin tandvård. Detta innebär även att de som är eller ska fylla 20 år istället får tillgång till det årliga tandvårdsbidraget. 

Beroende på hur gammal man är får man olika mycket i bidrag. Efter det att åldersgränsen sänktes för fri tandvård ser uppdelningen ut på följande sätt: 

20-23 år: 600 kronor i tandvårdsbidrag
24-29 år: Tandvårdsbidraget sänks från 600 kronor till 300 kronor
30-64 år: 300 kronor i tandvårdsbidrag
65+: 600 kronor i tandvårdsbidrag

Lösningar för unga patienter

Aqua Dental är engagerade i att erbjuda lösningar för att hjälpa unga vuxna att hantera kostnaderna för tandvård och erbjuder därför en individuellt framtagen delbetalningslösning till alla sina patienter. Tandvårdskedjan betonar även vikten av förebyggande tandvård som ett sätt att undvika dyra behandlingar i framtiden. Genom att gå på regelbundna tandläkar- och tandhygienistbesök kan sjukdomar i munnen upptäckas tidigt och behandlas vilket i sin tur leder till att mer kostsamma behandlingar i framtiden kan undvikas.

Aqua Dental har öppet 365 dagar om året och har även slopat den traditionella jour- och helgtaxan, vilket hos många andra kliniker innebär ett prispåslag på cirka 50 procent på helger och kvällar. På så sätt hoppas Aqua Dental att de gör tandvården mer tillgänglig.

Sänkningen av åldersgränsen för fri tandvård till 19 år innebär att färre unga vuxna kommer att ha tillgång till kostnadsfri tandvård. Aqua Dental fokuserar på att erbjuda lösningar och stöd för att säkerställa att alla, oavsett ålder, får den tandvård de behöver.