Är du sugen på god glass med spännande smaker?Många associerar sommaren med uppfriskande glassar. Trots att det finns en del att välja mellan är de flesta snarlika i sin smak – men hos Köld revolutionerar man glassmarknaden med unika smaker. Vad sägs om en glass med smak av Earl Grey-te, eller kaffe och kondenserad mjölk?

Anledningen till att glassföretaget Köld skapades kom till när Peter Svanberg, vd på Köld AB, satt på ett fik och beställde in en kombucha med smak av hallon och hibiskus.

– Jag satt och tänkte på att hallon och hibiskus säkert skulle vara gott i en glass. Till vardags tar jag inte någon inspiration från andra glassmärken, utan jag får många idéer från vardagen. En annan gång åt jag en chokladboll, vilket ledde till en glass med smak av just chokladboll, förklarar han.

Flyttade från staterna
Peter bodde tidigare i San Francisco till vardags och jobbade på ett större bolag. När han skulle hem till Sverige igen funderade han på vad han skulle hitta på i framtiden.

– Jag funderade länge på det och ville ha en ny karriär. Man hade redan bott i flera olika länder, varit på flertalet stora bolag och jag kände till slut att jag ville hitta på något nytt.

När Peter en dag satt och åt glass med sin veganska kompis Alexander kände de att branschen behövde roligare smaker, och fler alternativ. Detta ledde till ett inköp av en glassmaskin där Peter och Alexander började göra egen glass tillsammans.

– Eftersom jag ville ha roligare smaker gick jag till tebutiker, bland annat. Där köpte jag in en mängd olika tesmaker för att experimentera vad som skulle kunna vara gott.

Klicka här för att läsa mer om Kölds glassar

Siktar på ren och god glass
Peter berättar också att öl- kaffe och tebranschen på senare år exploderat i antal olika smaker, men att glass inte gjort detsamma. På senare år har dock fler sorters glass tillkommit på marknaden.

– Dessa har ju sålt bra och de lockar många just för att det är nytt och intressant. Men dessa glassar smakar inte alltid speciellt bra och man köper dem sällan igen. För att göra riktigt bra glass idag måste man nog göra väldigt spännande och goda smaker, och våra kunder berättar ofta att de uppskattar våra unika glassar.

Köld siktar på ren och god glass med spännande smaker, och försöker stenhårt undvika att ha mer ingredienser än nödvändigt. De ingredienser man har är till största möjliga mån ekologiska, nämner Peter.

– Glassindustrin har just nu riktat in sig på godissmaker: glass med chokladbitar, med kakbitar och allt däremellan. Vi försöker att inte ha något strössel eller sås överhuvudtaget.

Du som är i Malmö kan köpa glass direkt från Kölds egna butik på Claesgatan 8, en butik där man konstant roterar glassarnas smaker, där även hälften av glassarna passar utmärkt för den som är vegan.

– Vi har även en deal med Coop och finns i deras tillvalssortiment. Coop har tre av våra växtbaserade glassar i sitt sortiment, där vi har sorbet med ekologiska hallon, cashewglass med saltlakrits och chokladbollsglassen med ekologisk kokos. Går man till sitt lokala Coop kan man be dem ta in dessa till butiken. Sen är det bara att njuta av god glass utan konstiga tillsatser, avslutar Peter.


Vi börjar med smaken, och väljer väljer därefter den bas som skapar den bästa smakupplevelsen.

I dagsläget gör vi Gräddglass på mjölk, grädde och ägg, Kokosglass gjord på krämig kokospuré, Cashewglass gjord på cashewgrädde som vi tillverkar själva från scratch på ekologiska, Fair Trade cashewnötter, Sorbet och Sherbet 
som är en blandning mellan Sorbet och någon av de krämiga baserna.

Vi erbjuder 12 glassar om dagen och roterar efter säsong och humör!

Vår permanenta butik och produktionslokal ligger på Claesgatan 8 i MittMöllan i Malmö.