Åland – platsen där solen alltid skiner, vattnet alltid är blått och glassen alltid är god, åtminstone om man frågar allmänläkaren Emil Sanders.
– När jag växte upp tillbringade jag långa somrar hos min mammas familj och förälskade mig i Åland. Att för fyra år sedan flytta hit för att arbeta inom primärvården har varit mitt livs bästa beslut.
Emil är född och uppvuxen i Örebro och läste till läkare i Uppsala. Efter 5 år i Stockholm för att göra sin AT och sedermera sin specialisering till internmedicinare insåg han att det snarare var allmänmedicinen som lockade. Han återvände till Örebro och en plats vid en liten vårdcentral ute på landet, där han gjorde sin specialistutbildning till allmänläkare.
– Det fungerade bra, men att flytta till Åland lockade allt mer. Så snart jag var klar med min ST gjorde jag det till verklighet, något jag önskar att jag hade vågat tidigare. Jag trivs så otroligt bra och jag har vanligen ett leende på läpparna då jag går till jobbet.
Unik variation och exotisk miljö
Det är lätt att förstå Emils entusiasm. Med två huvudsakliga hälsocentraler – i Godby och Mariehamn – har hälso- och sjukvården en unik variation och ett stort upptagningsområde som också inkluderar det bildsköna ölandskap som omger Åland. Emil delar sin tid på Godby hälsocentral med uppgifter som skärgårdsläkare, skolläkare och inom både äldrevården och hemsjukvården.
– Det är en oerhört stimulerande och nästintill exotisk arbetsmiljö, som är rent fantastisk. Godby är en liten vårdcentral, men med stort geografiskt upptagningsområde – här är våra makalösa sjuksköterskor helt oumbärliga. Deras skicklighet, värme och kompetens gör att vi får en väldigt bra kontinuitet i vården, med bra bokningar efter behov.
Är fri från etisk stress
Det är dock inte bara den interna miljön som gör Emil så nöjd med sin arbetssituation. Han berättar att han än idag, fyra år senare, kan bli förbluffad över hur effektiv kommunikationen mellan olika enheter är. Oavsett om det gäller att nå en specialist för konsultation, att boka röntgen och skopier, eller att skicka remiss går det lika snabbt och smidigt.
– För mig som allmänläkare är det jätteviktigt. I Sverige är väntetiderna långa, men här är det enkelt och jag har direkt tillgång till patientens sammanhållna journal. Effektiviteten förstärks av att hierarkin inom hälso- och sjukvården på Åland är väldigt platt. Därmed blir man inte låst i byråkratiska rävsaxar utan kan påverka sin arbetsmiljö och göra sitt bästa för de man vårdar. Det spelar stor roll för både patienternas och min livskvalitet och har i stort sett helt frigjort mig från etisk stress i mitt arbete.
Kunde förverkliga en gammal dröm
Som om allt detta inte vore nog, berättar Emil att han sedan flytten till Åland har en helt annan balans mellan privatliv och arbete än han hade i Sverige. Då han sökte jobbet som allmänläkare på Godby bad han om möjligheten att vara föräldraledig för att då och då ta hand om sin dotter, något som han fick ett självklart ja på.
– En annan glad överraskning var att vi vanligtvis slutar 15.45, förutom fredagar – då slutar vi ännu lite tidigare. Med mer tid över har jag kunnat lära mig att köra båt, jag har förverkligat en gammal dröm om att bygga en bastu på en öde ö i havet och jag har hittat fram till några av Europas bästa klippor för bouldering, uppe i Geta.
Även Emils familj är nöjda över att de har mer tid tillsammans, och han konstaterar att Åland är ett utmärkt samhälle för just familjer. ÅHS har villor och lägenheter för läkare som flyttar till ön, där man kan bo tills man hittat något eget, och ledningen hjälper till med svar på alla juridiska frågor.
– Det var förvånande okomplicerat att få allt på plats, men det är verkligen kännetecknande för Åland. Här är tryggt, enkelt och nära – en plats för alla, avslutar Emil.
Ålands hälso- och sjukvård
I ÅHS ingår ett centralsjukhus med åtta jourhavande specialiteter och en omfattande primärvård med 15 anställda läkare. Dessa utgör en patientcentrerad helhet, där primärvårdens läkare har utmärkta möjligheter att konsultera. Den psykiatriska vården ligger nära i sjukhusområdet. ÅHS har goda kontakter med närliggande universitetssjukhus för att skapa förutsättningar för att utveckla och utbilda sig.