Nyhet för bättre sömn: Nu lanseras smarta bettskenan BruxBanTandpressning och tandgnissel kan störa din sömn och leda till huvudvärk – och allt fler drabbas. Särskilt under stressiga perioder i livet. Nu i oktober lanserade Dormitek Medical en nyhet: den unika bettskenan BruxBan®– som både lindrar och skyddar.
– Den formas exakt så att den passar just dina tänder och glappar inte som vanliga ”boil-and-bite”-skenor ofta gör, säger Leif Söderberg, erfaren ”sömnhjälpsinnovatör” sedan 20 år.

När du är stressad spänner du ofta din kropp, något som kan orsaka smärta i främst axlar och rygg, men få tänker på är att det även påverkar käkarna. Oavsett om det beror på stress eller ovana störs din sömn av tandpressning eller -gnissel – och risken är stor att du vaknar upp med smärta i tänderna och en ilande huvudvärk som vägrar ge med sig.

För att undvika problemen testar många att sova med en boil-and-bite-bettskena som de köpt via nätet eller apoteken, men upplever ofta en obehagskänsla i och med att den kan glappa eller sitta obekvämt i munnen.

Nu i oktober lanserades nyheten BruxBan, en svensk innovation som inte bara skyddar dina tänder mot slitningarna som tandgnissel och -pressning medför.
Bettskenan kan även lindra själva orsaken till spänningar och huvudvärk.

Grundversionen av BruxBan är ett skydd för både över- och underkäkens tänder. Med två millimetertunna skenor i båda käkarna ger BruxBan ett perfekt skydd mot slitage. Men nyheten är så mycket mer…

Unika funktionsmoduler kan lindra huvudvärk och spänningar i käkleden
– I BruxBan ingår en extra skena med ett modulfäste i fronten. En distansmodul fästs i skenan som kroppen då upplever som ”främmande” när du sover. Instinktivt undviker man att gnissla och pressa. Detta är en väl dokumenterad funktion, säger Leif Söderberg, grundare av företaget Dormitek Medical i Lund som har utvecklat denna unika bettskena.

BruxBan innehåller även en kilformad modul som tvingar fram underkäken ett par millimeter om man börjar pressa tänder, vilket gör att kraften i käkleden avväxlas. Man kan helt enkelt inte kan bita lika hårt.
Testa själv:  Bit med framdragen underkäke i t ex ett suddgummi eller något annat mjukt. Känn hur spänningar upp mot tinningarna minskar jämfört med när du biter i vanligt käkläge.

Se klippet på hur BruxBan-modulerna fungerar här:

Nyheten BruxBan har de funktioner som tandläkarnas individanpassade bettskenor har. Den sitter lika stadigt och klickar fast.
– Men varför skydda bara en käke? Hårda skenor ger trots allt visst slitage. Och mjuka skenor slits snabbt vilket blir dyrt. BruxBan båda skenor ger riktigt bra skydd för alla tänder; skenorna syns knappt på plats, de kan lätt minskas ner för små käkar och det är inga som helst problem att tala fritt, säger Leif Söderberg.

Viktigt att bettskenor aldrig fastnar mot underkäkständernas ojämnheter.

I dag finns det nya, tunna och mycket lättformade bettskenor – men utan hård ytterdel formas dessa tunna bettskenors utsida likadant som tänderna och kan då låsa sig mot underkäkens tandformer. Detta ger slitningar och spänningar i tänderna.
BruxBans hårdare och helt släta ytterskenor kan aldrig ge dessa skadliga låsningar.
Det är mycket viktigt att man tänker på detta.
Bettskenor skall glida runt utan att få fäste någonstans och därför skall BruxBan alltid användas i båda käkarna – aldrig i bara en käke.

BruxBan® – Så här fungerar det

1. Skyddar - med dubbla skenor 
Över- och underskenan är identiska men formas exakt till respektive käke. Att ha två skenor? Låter nog mycket, men de är mycket smidigare än t ex apotekens. En viktig komfortsak beror på att våra skenor saknar innerkant till skillnad från apotekens breda skenor. Trots detta blir fasthållningen perfekt. Skenorna klickar fast. Och sitter mycket tight.

Konsumentmarknadens mjuka skenor, sk boil-and bite, skyddar bra - men mjukheten kan lätt ge en tuggummieffekt, dvs man tuggar på natten och anstränger käken och käkleden. Mjuka material blir ofta glappa, snabbt.
BruxBan är styv. Ger ingen tuggummieffekt alls. Och det blir inget glapp.

BruxBans dubbla skenor "halkar runt" utan att fastna i något läge, vilket är det tandläkare förespråkar. Detta är ett riktigt bra skydd för alla tänder. Skenorna syns knappt på plats. Det är inga som helst problem att tala fritt.

2. Lindrande effekt med käkdistansmodul 
Med den patentsökta, extra modulskenan i underkäken och med distansmodulen isatt reagerar kroppen spontant med att inte bita ihop. Modulen är något nytt, onaturligt, som man instinktivt vill undvika. Därmed minskar både gnisslandet och pressandet. Effekten är väl dokumenterad i många studier.

3. Lindrande effekt med käkframdragsmodul 
Med denna modul avlastar man kraften i käkleden. Försöker man pressa ihop tänderna trycker överskenan fram underkäken tack vare den kilformade modulen. När underkäken är framdragen tappar käkleden kraft och den käkledsspänning som ofta ger huvudvärk lindras.

BruxBan formas enkelt – på samma sätt som nya snarkskenan ReduZnore Pro. 
Skenorna sitter mycket stadigt fast och tandavtrycken är på nära tandläkarnivå. De kan formas om och är mycket lätt att justera perfekt. Det ingår en sax så att skenorna kan trimmas perfekt efter formningen.

Färdig BruxBan. Så smidig att man formar in plasten
mot tänderna med enbart tungan. Omformbar.

 

1. Skydd för båda käkarna
Skenorna kan minskas eller ökas för att passa både liten och stor käke. De kan även kortas. Trimsax ingår. Ytterskenan är minimal: 0,9 mm.

2. Käkdistansmodul
Med något främmande mellan tänderna undviker man instinktivt att pressa och gnissla.
Bitkraften minskar då de bakre tänderna inte får kontakt. 

 

3. Käkframdragande modul
Underkäken skjuts fram av pressning. Med framdraget förlorar käkleden styrka och spänningar upp mot tinningarna kan lindras. Till viss del kan underkäksframdraget lindra även snarkning, om munnen är stängd.