Byt ut energitjuvarna och spara pengarKallras och höga elräkningar är ofta de första tydliga tecknen på att du har energitjuvar i huset. Byter du fönster spar du pengar, får bättre inomhusmiljö och gör dessutom något bra för miljön.
– Om du dessutom satsar på god kvalitet ger det huset en värdeökning, säger Tomas Korvi, marknadschef på Polarfönster.

Det är lätt att förbise vikten av ett riktigt bra fönster. Först när höststormarna viner där ute avslöjas de riktiga energitjuvarna och kvaliteten på fönstret sätts på prov. Gamla fönster är ofta otäta och orsakar kallras, det vill säga att kylan lägger sig som ett kallt täcke på golvet. För att mota bort kylan ökas värmen på elementen och både energimängden och elräkningen sticker iväg.

”Med ett tätt fönster kan du sänka inomhustemperaturen med två grader, vilket i sin tur gör ungefär 25 till 30 procent lägre energikostnad”, säger Tomas Korvi, marknadschef på Polarfönster.

Längre ner i artikeln - Tomas Korvis fem tips på vad du ska tänka på om du funderar på att byta fönster

En långsiktig investering
Helt klart är det en investering att byta fönster. För en normalstor villa med fjorton, femton fönster kan kostnaden bli 60 – 70 000 kronor. Därför är det viktigt att se det som en långsiktig investering.
– Fönstren är de största energitjuvarna i ett hus, så tänk efter och ta ett kvalitetsfönster.

Gamla träd ger tätare fönster
Fönsterkarmarna från Polarfönster är tillverkade i en by utanför Korpilombolo av senvuxen kärnfura, det vill säga tallar som är minst 120 år gamla. De växer i Norrbotten och på grund av klimatet växer de inte lika snabbt som på sydligare breddgrader. Detta i sin tur skapar extra täta årsringar som gör att virket blir tätare och får större motståndskraft mot väta, röta och kyla.
– Kärnvirket ger en längre livslängd på fönstren. Vi använder också marknadens mest energisnåla glas som är tätare och tjockare och särskilt framtagna för vårt nordiska klimat.

Bästa tiden för byte är nu
Många tänker att våren och sommaren kanske är de bästa årstiderna för att byta fönster, men ha förtröstan – det går bra att byta fönster under alla årstider.
– Det enda du förlorar är en vinter med kalla golv, säger Tomas Korvi.


 

Tomas Korvis fem tips inför byte av fönster:

1. Prata alltid med någon som kan fönster när du funderar på att byta ut de gamla eller när du bygger nytt, så att du får rätt design och kvalitet för just ditt hus. Har du ett fritidshus, till exempel, kanske det räcker med tvåglasfönster.

2. Om du själv inte har den professionella kunskapen, så anlita alltid en auktoriserad snickare som installerar fönstret så att det blir vattentätt och att dropplister, foder, fönsterbleck och andra tätningar blir rätt monterat. Oftast när vi får in klagomål på att fönstret inte håller de kvalitetskrav vi har, beror det på att det inte är rätt monterat. Du kan dessutom få rotavdrag för arbetet.

3. Se till att du får en design som passar ditt hus. Polarfönster har moderna tre- och tvåglasfönster med enbart två ytor, insida och yttersida som underlättar underhåll och fönsterputsning. Vi har också allmogefönster som passar mer i äldre hus, fritidshus och liknande.

4. Vilken målarfärg som används och hur man målar är avgörande för motståndskraften. På Polarfönster använder vi marknadens bästa färgsystem – en mycket välbeprövad tvåkomponentsfärg som är anpassat till hårdare klimat och därför också håller längre. Konkurrensen ökar från plast- och aluminiumfönster, men om jag får vara partisk blir det aldrig samma känsla som ett levande material som trä.

5. Kontakta tillverkaren direkt för att få det bästa priset. Men glöm inte att också väga in kvaliteten och jämför energivärden. Polarfönster har ett av de bästa på marknaden med 0,7 i U-värde (normalt för 3-glas är 1,0-1,2).

Presenteras av

polarfonster

Polarfönster har tillverkat fönster sedan 1939 och är beläget i Korpilombolo, Norrbotten.

22 000 fönster levereras per år och företaget är ensam leverantör till Älvsbyhus sedan snart 30.

Antal anställda: 22

Omsättning per år: 42 miljoner kronor

profil-1

Tomas Korvi, marknadschef för Polarfönster

vridfonster

Med ett tätt fönster kan du sänka din energikostnad med 25-30%. På bilden: "Vridfönster"