Byt ut skärmtid mot spelkvällar i sommar

Sommaren är här och ledigheten närmar sig, varför inte lägga undan skärmarna och samla familjen kring ett klassiskt sällskapsspel? Att spela sällskapsspel tillsammans kan stärka familjebanden och samtidigt vara en lärorik och rolig aktivitet för både barn och vuxna. 

Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar i sina senaste riktlinjer att barn under två år inte bör ha någon skärmtid alls och att barn mellan två och fyra år bör ha max en timmes skärmtid om dagen. Forskningen är ännu inte tillräcklig för att dra definitiva slutsatser om hur skärmtid påverkar barn. Dock vet vi att det finns flera viktiga faktorer för god psykisk hälsa hos barn i form av fysisk aktivitet, sömn, en känsla av samhörighet och att göra meningsfulla och glädjefyllda aktiviteter – till exempel i form av sällskapsspel.  

Brädspel med anor från 1800-talet
Ett av de mest populära strategiska brädspelen är Othello från Alga, ett spel som fascinerat många genom åren. Oskar Eklund är femfaldig svensk mästare i Othello, med starka ambitioner om att bli världsmästare, och berättar om sin passion för spelet:

– Jag började spela när jag var runt 8-9 år på fritids. Först många år senare, när jag spelade online, insåg jag hur roligt och utmanande spelet verkligen är. Det går snabbt att lära sig, men det krävs en livstid att bemästra. Det är just den utmaningen som gör spelet så fascinerande.  

Eklund lyfter också fram de många fördelarna med att spela Othello:

– Spelet utvecklar ditt logiska tänkande och förbättrar minnet. För barn är det ett roligt sätt att öka sina matematiska färdigheter och sitt strategiska tänkande.  

Sällskapsspel att ta med sig till sommarstugan  
Förutom Othello finns det många andra sällskapsspel som kan förgylla sommardagarna och som är perfekta att ta med sig till sommarstugan. Musse & Helium fyra i rad är en modern tappning på klassikern Fyra i rad, sedan har vi även Yatzy från Musse & Helium Bild-yatzy. Här gäller det att vara försiktig med Duvjägaren – den dyker inte upp ofta, men när den gör det kan det bli problematiskt. Musse & Helium hittar du även i Bildbingospelet för familjemedlemmar från fyra år där ni alla kan spela med Musse & Heliums bästa kompisar. Vänd på korten och lägg markörer på din spelbricka, den som först får fem i rad vinner! Även Tjuv och polis är ett klassiskt sällskapsspel som har underhållit familjer i generationer och numera finns spelet som kortspel. Reglerna går ut på att spelarna delas upp i två lag: tjuvar och poliser. Tjuvarnas mål är att genomföra rån och samla pengar, medan polisernas uppgift är att jaga och gripa tjuvarna innan de lyckas med sina kupper.

Sällskapsspel för alla i familjen 
En annan klassiker från Alga är äventyrsspelet Den försvunna diamanten som barn har spelat i flera generationer. Reglerna går ut på att hitta Afrikas Stjärna – världens största diamant – och återvända med skatten till uppdragsgivaren. Spelet är lämpligt för spelare från sex år och man kan vara mellan två till sex spelare. Ett spel som mixar strategi, spänning och enkelhet är Labyrinth från Ravensburger. Spelarna navigerar genom gångarna ivrigt på jakt efter dolda föremål, vilket kräver noggrann planering. Den som först hittar alla sina gömda skatter och återvänder till sin startpunkt vinner spelet.

Ravensburger har även spel som passar de yngre barnen, till exempel Funny Bunny Deluxe där målet är att nå den saftiga moroten på toppen av berget – men vägen dit är fylld av överraskningar. Disney around the world är ett annat spel som passar barn från fyra år där du får utforska Disneys magiska värld i en luftballong! Flyg genom sex charmiga länder, samla stämplar till ditt pass, och slå en tärning för att se vart du ska.

Att samlas kring ett sällskapsspel kan vara en välkommen paus från den digitala världen, där ni kan njuta av kvalitetstid tillsammans, skratt och utmaningar!

Ravensburger 

Ravensburger AG är en internationell koncern med flera välkända spel- och leksaksvarumärken. Företaget består av Ravensburgers blå triangel, som är ett av de ledande europeiska varumärkena för spel, pussel och pyssel. Dessutom utökar varumärkena BRIO, Alga och ThinkFun koncernens portfölj. Ravensburger har varit ett familjeföretag sedan det grundades 1883 och präglas av tradition och värderingar. 

Läs mer här 

 

Alga 

Ja, alla spelar faktiskt Alga. Algas spel suddar ut gränserna mellan generationer och tar plats i verkligheten. Häromåret firade Alga att ha skapat glädje, samvaro och gemenskap i 100 år! Under den här tiden har oräkneliga spel från Alga hittat sin självklara plats i nordiska hem och hjärtan. Våra älskade klassiker fortsätter att trängas i hyllorna med ständigt rykande färska nyheter. 

Läs mer här 


BRIO

BRIO är ett ledande företag inom leksaksbranschen, känt för sina högkvalitativa och pedagogiska leksaker. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1884, har BRIO dedikerat sig till att främja barns utveckling och kreativitet genom sina produkter. Deras sortiment inkluderar trärälsbanor, dockor, pussel och mycket mer. BRIO strävar alltid efter att erbjuda säkra och miljövänliga leksaker som inspirerar till lek och fantasi.

Läs mer här