Christoffer, 28: Därför ska du bli lastbilschaufförEn snabb och förhållandevis billig utbildning – och ett allsidigt yrke där arbetsgivarna skriker efter personal. Det fick Christoffer, 28, att lämna butiksbranschen för att bli lastbilschaufför. Här avslöjar han flera fördelar med yrket som du kanske inte hade koll på.

Efter att ha arbetat nio år i en butik utanför Stockholm ville Christoffer, 28, göra någonting helt nytt. Det var då han bestämde sig för att lämna butiksbranschen – och bli lastbilschaufför.

– Det var en stor omställning. Jag hade inga akademiska kunskaper men gillar att köra och ville nischa mig, träffa nya människor och se en helt ny bransch, berättar Christoffer och fortsätter:
– Jag testade faktiskt att åka med min numera kollega för att se lite vad det handlar om innan jag valde att skola om mig helt och hållet. Jag tänkte direkt att det kunde vara något.

Valet föll på Connys Trafikskola efter rekommendation från en vän, berättar han. Trafikskolan har funnits sedan 1985 och erbjuder i dag utbildning för lastbil, buss och yrkeskompetensbevis (YKB) i Märsta, Östhammar och Norrtälje. Kursen för yrkeskompetensbevis kräver 140 timmars studier och avslutas med ett teoriprov.

– Det är en liten firma med ett stort hjärta, med betoning på stort hjärta, säger Christoffer.

Vill du veta mer om Connys Trafikskola? Klicka här!

Personlig och intim utbildning
Christoffer valde ett stort utbildningspaket. I det ingick alla körtimmar och den teoretiska utbildning som krävdes för att han skulle få sitt körkort. Han beskriver lärarna som noggranna, lyhörda och duktiga på att ge konkret feedback. Det är något han menar avspeglas i trafikskolans avslutningsfrekvens med många elever som snabbt blir klara – och få som kuggar.

– Dem är verkligen helylle allihopa. Väldigt seriösa och trevliga och utbildningen är personlig och intim. Jag fick verkligen bra kontakt med lärarna och en bra relation med de andra eleverna som nu också ska in i branschen.

Unika dagar på vägen
Under tiden som Christoffer studerade rekade han jobb och bara två dagar efter att han var klar med utbildningen började han jobba. I dag har han arbetat som lastbilschaufför för kranlastväxlare i lite mer än sex månader och berättar att han aldrig har ångrat sitt beslut att sadla om.

– Det var snabba puckar. Generellt sett har varje dag varit riktigt bra och ekonomiskt har jag redan fått avkastning för min utbildning, berättar han och fortsätter:
– Bilen jag kör är extremt mångsidig, det gör att varje dag är den andra olik och jag möter nya människor, nya ställen och utmaningar – varje dag. Det bästa med jobbet är nog det, att varje dag är unik.

Vill du anmäla dig till en av alla kommande utbildningar? Här hittar du all information du behöver!

Flera fördelar med yrket
Till dig som funderar på att bli lastbilschaufför har han några tips.

– Det finns något för alla beroende på vad du är intresserad av och vill köra. Du kan köra paket-, grus- eller specialtransporter. Dessutom kan du anpassa jobbet utifrån din boende- och livssituation.
– Dessutom är det är hyggligt bra betalt direkt och det finns massor med jobb. Jag tror dels att vi har ett generationsskifte på gång där många äldre väljer att avsluta sina karriärer som lastbilschaufförer, det gör att det är brist på ungt folk. Jag hör varje dag om lastbilar som bara står. Det finns fler lastbilar än folk som kör dem, så det finns god potential för den som vill jobba, oavsett om du närmar dig 30 års-strecket som jag – eller om du är 20, 40 eller 50 år, avslutar Christoffer.

Vill du också bli lastbilschaufför? Läs mer om utbildningarna på Connys Trafikskola och anmäl dig här!

Hos Connys Trafikskola får du en trafikutbildning som matchar dina önskemål och förkunskaper. Körkortet är en självklar del av vardagslivet och i vissa fall kan arbetsgivaren kräva att de anställda har körkort.

Bilen ger dig också en rörelsefrihet och kan bidra till att göra din fritid mer händelserik. Genom Connys utbildning med specialutrustade övningsbilar, får du en gedigen trafikutbildning som innehåller både teori och praktik.

Connys lärare erbjuder en effektiv trafikundervisning, anpassad efter dina behov. De utbildar förare av personbil (körkort B) samt kvalificerade utbildningar för yrkesförare.

Läs mer här