Därför är spikmattan bra både för dig och för kvinnor i IndienDet många inte vet är att spikmattan, förutom att hjälpa dig att slappna av, bidrar till bättre arbetsvillkor för kvinnor Indien. 

– I vår Gratitude Factory arbetar endast kvinnor som får bra löner, arbetstider och under goda förhållanden, säger Erik Hellström, delägare i Shakti Sweden.

När spikmattan från företaget Shakti kom till Sverige 2008, för att sedan bli årets julklapp 2009, var en vanlig missuppfattning att det skulle göra ont att ligga på mattan. Men syftet är helt det motsatta.

– Shakti spikmatta är en produkt avsedd för egenvård och är baserad på den indiska spikmattan. Tusentals spikar på akupressurmattan skapar ett tryck mot huden och musklerna, och ger hjälp till cirkulation, avslappning, mental skärpa och välmående, förklarar Erik Hellström, delägare av Shakti Sweden.

Läs mer om hur spikmattan fungerar

Shakti grundades av Om Mokshananda som i sin jakt efter balans och harmoni upptäckte den uråldriga spikmattan i Indien. Han tog den tekniken och omvandlade den för den moderna människan och tog den med sig hem till Sverige – Shaktimattan var född.

Från Indien till varje svenskt hem

När spikmattan blev årets julklapp 2009 såldes över 500 000 spikmattor i Sverige och mattan har sedan dess varit omåttligt populär. Shaktimattan tillverkas i Shaktis Tempelfabrik i Indiens heligaste stad Varanasi, samt i motsvarande Tempelfabrik i Dehli.

Fabrikerna kallas Gratitude Factory och här arbetar endast kvinnor i goda arbetsförhållanden, med både bra löner och arbetstider.

– Det är bara kvinnor som jobbar i våra fabriker, inga manliga anställda. Tack vare det säger ingen något ont om stället. Kvinnorna kommer från olika ”kast” (samhällsklasser) och religioner, men alla blir behandlade på samma sätt, ingen diskriminering förekommer, säger Geeta Devi, en anställd på Shakti Gratitude Factory i Varanasi.

Lär dig mer om Gratitude Factory

– Sedan jag började arbeta på Gratitude Factory i Varanasi har folk börjat respektera mig som en självständig kvinna som tar för sig. Till och med kvinnorna i byn är imponerade av att se mig jobba, ta hand om familjen och uppfostra mitt barn, berättar Sarita Verma, en annan anställd på Shakti Gratitude Factory, Varanasi.

Shakti håller kontakt med kvinnorna på fabriken för att försäkra sig om de trivs och för att veta vad de behöver för att kunna göra ett bra arbete.

Så tycker kunderna

– Det går bra för företaget och därför känns det viktigt att kunna ge tillbaka och hjälpa till med goda arbetsvillkor och bidra till kvinnornas barns skolgång, förklarar Erik Hellström.

En god investering

Dessutom får kvinnorna tillgång till gratis läkarvård till sig själva och sina familjer samt andra familjer som bor i grannskapet. 

Här kan du hitta en matta som passar just dig

– När du handlar en spikmatta från oss bidrar du inte bara till bättre välmående för dig och din familj – du bidrar dessutom till välmående i Indien.