Därför har du inte sett Sveriges vanligaste fågelVarje år föds ungefär 99 miljoner kycklingar i Sverige, och i princip alla föds upp inom köttindustrin. Trots sin möjliga livslängd på tio år blir de mycket sällan äldre än 35 dagar, och i Sverige dödas i snitt tre kycklingar per sekund.

När så många kycklingar föds upp och slaktas innebär det också att goda levnadsförhållanden inte värdesätts. Efter födseln får upp till 25 kycklingar dela på så lite som en kvadratmeter, samtidigt som många av dessa också får problem med att gå. Fem veckor gamla skickas de till slakt, i ännu trängre transportlådor, och bara vid transporten dör cirka 200 000 kycklingar varje år.

– Vill du se Sveriges vanligaste fågel lär du få göra det först när den ligger på tallriken, berättar Linn Bleckert, kampanjkoordinator på Djurens Rätt.

Så kan du hjälpa
Djurens Rätt, Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation, har vid flertalet tillfällen lyft fram det korta och hemska liv som kycklingarna utstår. Att föda upp kycklingarna på detta vis är ännu fullt lagligt och nu vädjar man till branschorganisationen Svensk Fågel att ta sitt ansvar.

– Det är tyvärr så det ser ut runt om Sverige och på de filmerna inifrån kycklingarnas ”hem” är det en hjärtskärande syn. Man hör hur tusentals kycklingar skriker och är stressade. Man kan även se hur vissa faller ihop och dör, säger Linn Bleckert.

Vill du läsa mer om Djurens Rätt?

Djurens Rätt har tagit fram en namninsamling och ber alla att skriva under. Svensk Fågel ombeds bland annat agera för att kycklingarna ska få ett större utrymme, olika material för sysselsättning, tillgång en normal dygnsrytm och dagsljus och att man även ska ge kycklingarna möjlighet att vistas utomhus.

– Vi har över 32 000 namn och nästa mål är att få in 40 000. Det tar inte lång tid att skriva under men det kan göra en enorm skillnad, förklarar Linn Bleckert.

Skriv under namninsamlingen här

Gör skillnad – välj vego!
Den största skillnaden du som konsument kan göra är att helt enkelt välja bort kycklingen från tallriken. Inspirationssidan Välj Vego är skapad av Djurens Rätt för att göra det enkelt för dig att välja vego.

– Det är inte så lätt alltid att bara sluta äta kyckling på direkten, eller andra djur för den delen. Men att börja med att minska sin konsumtion av kött med någon dag eller två åtminstone är enkelt när det finns väldigt goda alternativ att välja istället, menar Linn Bleckert.

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vad gör vi?
Djurens Rätt har funnits sedan 1882 och är idag Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi arbetar för alla de djur som lider i djurförsök, i livsmedelsindustrins djurfabriker, i burar på pälsfarmer och djur som på andra sätt utnyttjas av människor så att de inte får utlopp för sina naturliga beteenden.Djurens Rätt är en uttalad antivåldsrörelse, eftersom vi anser att varken människor eller djur ska utsättas för våld. Vi vill genom demokratisk opinionsbildning, politisk påverkan och attitydförändring förverkliga vårt mål: en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Vi verkar framförallt inom Sverige men samverkar med andra organisationer och nätverk internationellt och inom EU.