Det första receptfria läkemedlet använt för att förebygga migrän utan att ge svåra biverkningar*

Glitinum kapslar är ett traditionellt växtbaserat läkemedel, innehåller pulveriserad mattramört, använt för att förebygga migränhuvudvärk. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Rekommenderad dos för vuxna: 1 kapsel dagligen. Glitinum ska endast användas efter att läkare konstaterat att annan allvarlig sjukdom inte föreligger. Om symtomen kvarstår eller förvärras efter 2 månaders kontinuerlig användning, bör läkare eller annan sjukvårdspersonal kontaktas. Glitinum bör inte användas längre än 3 månader. Rekommenderas inte för barn under 18 år, gravida eller ammande kvinnor. Läs noga igenom bipacksedeln, www.fass.se. Florealis ehf, www.florealis.se.

Många med migrän kan nog känna igen sig i att själva tvingas söka metoder som kan hjälpa, bortom vanliga receptfria värktabletter som ibuprofen eller naproxen. Eller receptbelagda läkemedel som för många innebär ovälkomna biverkningar. 

Migrän är en kronisk huvudvärk som drabbar över en miljon svenskar och är en av våra vanligaste folksjukdomar[1]. Man kan inte bota migrän men det finns hjälp att få.

Hanna Ölander har haft migrän och spänningshuvudvärk sedan hon var 12 år gammal. Anfallen kunde som värst komma flera gånger i veckan, hålla i sig i dagar och traditionella läkemedel hjälpte inte. Under attackerna förlorade hon synen, kräktes och kunde ibland inte känna halva kroppen. Via en kollega till sin mamma, som var bekant med Hannas besvärliga migrän, kom hon i kontakt med Glitinum, ett traditionellt växtbaserat läkemedel, som hon bestämde sig för att testa.

– Jag var skeptisk till en början eftersom varken min husläkare eller neurolog hittat en metod som hjälpt och känts bra. Jag hade provat så många receptbelagda mediciner innan och slutat ta dem på grund av jobbiga biverkningar och uteblivet resultat att det hade börjat kännas hopplöst att få hjälp, säger Hanna.

Receptfritt läkemedel godkänt av Läkemedelsverket
Glitinum är ett traditionellt växtbaserat läkemedel (naturläkemedel) för förebyggande användning mot migrän som godkändes av Läkemedelsverket för två år sedan[2]. Godkännandet innebär att det finns en långvarig erfarenhet av medicinen och att Läkemedelsverket anser det säkert och effektivt att använda. Dock är det som alltid viktigt att låta en läkare utesluta att migränen inte beror på ett allvarligare tillstånd innan man börjar med ett nytt läkemedel.

Det är läkeörten Mattram (Tanacetum parthenium) som är den aktiva substansen i Glitinum. En ört som under århundraden använts för att lindra olika typer av huvudvärk och feber.

Hanna som tidigare provat allt från akupunktur, receptbelagda läkemedel, kiropraktor, neurolog och husläkare blev under en tid väldigt inrutad i att förebygga och undvika allt som kunde trigga igång hennes migrän berättar att Glitinum har hjälpt henne jättemycket. Det händer fortfarande att hon får migrän men det är väldigt sällan och kan inte jämföras med hur det var innan.

– Min migrän gjorde att jag undvek situationer som skulle kunna trigga migränen. Det kunde vara saker som att undvika att åka tunnelbana och resa. Eller som den gången jag tränade kickboxning med min syster. Jag tyckte att det var en jätterolig träningsform men fick migrän och blev tvungen att avbryta. Jag minns också att det kändes jobbigt att migränen gjorde att jag ibland behövde gå och lägga mig i ett mörkt rum under arbetstid. Det påverkade verkligen mitt sätt att leva, berättar Hanna.

Kiropraktorn gav viktig insikt
Kiropraktorn som Hanna träffade fick henne att förstå hur hela kroppen hänger ihop. Det var han som gav rådet att sluta med gluten och insikten ledde till andra livsstilsförändringar som påverkat migränen.

– Glitinum i kombination med att jag för över 3 år sedan slutat röka, slutat äta gluten och koffein har gjort att jag idag känner mig fri från migränen. Jag behöver inte längre planera mitt liv utefter min migrän och jag mår bra. Så till dig som har migrän vill jag säga "man tror ibland att man håller på att bli galen, men det finns hjälp att få. Ge inte upp, du behöver inte ha migrän för resten av livet", säger Hanna avslutningsvis.

 

Hannas tips till dig som har migrän

  • Sätt upp fasta rutiner för sömn, kost och träning
  • Se över dina livsstilsvanor och försök sluta med sådant som triggar migrän
  • Var öppen för alternativa lösningar
  • Ge inte upp, det finns hjälp att få

 

https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20170818000012
[1] https://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/migran/
[2] https://www.lakemedelsverket.se/sv/sok-lakemedelsfakta/lakemedel?id=20170818000012

Florealis mål är att förbättra människors hälsa och välbefinnande genom att tillhandahålla innovativa växtbaserade läkemedel och medicintekniska produkter av högsta kvalitet

Läs mer