En kvartsekel av smak och hållbarhet – ett partnerskap byggt på gemensamma värderingar och kärlek till te

Dilmah från Sri Lanka är inte bara ett te – det är ett hantverk. Från varje handplockat teblad till företagets djupa engagemang i hållbarhet och socialt ansvar, gör Dilmah ett tydligt avtryck. Men vad är det egentligen som skiljer Dilmah från andra teproducenter? Och varför kostar deras te lite mer? Svaret ligger i en ovilja att kompromissa på kvalitet och en stark tro på att ge tillbaka till både naturen och människorna bakom produkten. 

I år markerar en milstolpe i den svenska tebranschen när familjeföretaget Dilmah Tea från Sri Lanka och Tekompaniet firar 25 år av nära och framgångsrikt samarbete. Sedan 1999 har Dilmah, ett av världens största, mest respekterade och hållbara tevarumärken, och Tekompaniet, som distribuerar premiumte till svenska marknaden, tillsammans byggt en stark närvaro i Sverige. Samarbetet främjar socialt ansvar och hållbarhet, med initiativ som stöder lokalsamhället i Sri Lanka. Partnerskapet fortsätter att utvecklas och bidrar till en starkare och mer hållbar framtid för teindustrin. 

Dilmah grundades av Merill J. Fernando, en pionjär inom den globala teindustrin med en tydlig vision – att skapa ett te där allt värde stannar i Sri Lanka, i motsats till det koloniala systemet där råvaror exporterades för bearbetning utomlands. Hans son, Dilhan C. Fernando, som idag driver Dilmah och fortsätter att föra sin fars vision och värderingar vidare, förklarar:

– Min fars vision var att bryta kolonialismens kedjor och skapa en ny, hållbar industri. Han förstod att värde inte bara ligger i produkten, utan även i de människor som odlar och skördar teet. 

Detta tankesätt har blivit företagets kärna. Genom att behålla hela produktionskedjan i Sri Lanka kan Dilmah säkerställa enastående kvalitet, samtidigt som de bidrar till lokalsamhället. Detta har gjort Dilmah till en stark symbol för integritet inom teindustrin. 

Upptäck smaken av hållbarhet – prova Dilmah-te idag och stöd en etisk teindustri! 

Hållbarhet kräver investeringar
Att upprätthålla en hållbar teproduktion är inte billigt, något som ofta missförstås av konsumenter som söker efter lägre priser.

– Vi är på frontlinjen av klimatförändringarna och har en skyldighet att investera i jordbrukets framtid. Detta innebär att vi inte kan delta i prispress. Billigt te innebär ofta att man inte kan investera i viktiga initiativ, som markvård och hållbarhet, berättar Dilhan. 

Dilmah har exempelvis grundat ett forskningscenter för klimatstudier i Sri Lanka, och arbetar med flera universitet för att utbilda nästa generation av teodlare. Genom att hålla fast vid sin filosofi om rättvisa löner och hållbarhet, fortsätter Dilmah att vara ett företag som prioriterar planeten och dess folk framför snabba vinster. 

För Tekompaniet har partnerskapet varit en nyckel till att bygga upp en lojal kundbas bland svenska tedrickare.

– Det är ett privilegium att arbeta med Dilmah, vars värderingar och kvalitet vi delar, säger Håkan Kjellström, Grundare av Tekompaniet, och fortsätter:
– Vi ser fram emot många fler år tillsammans.

Vill du veta mer om hur ditt teval kan göra skillnad? Utforska Dilmah och deras hållbarhetsinitiativ nu 

Att brygga te på rätt sätt
För att verkligen njuta av det arbete och den omsorg som lagts ner på varje blad, är det viktigt att brygga teet på rätt sätt. Processen för att brygga en perfekt kopp börjar med att respektera ingredienserna. Temperatur och bryggtid är avgörande för att locka fram den bästa smaken och bibehålla dess naturliga fördelar, betonar Dilhan och utvecklar:

– Det vanligaste misstaget folk gör är att använda för varmt vatten eller låta teet dra för länge. Grönt te, bör bryggas med vatten som inte är varmare än 80 grader, annars förstörs de känsliga smakerna. Svart te behöver varmare vatten, men det är viktigt att inte överdriva mängden mjölk om man väljer att ha det i koppen.
– För mycket mjölk i ditt te förstör hela smakupplevelsen, förklarar Dilhan. 

Att få till den perfekta koppen handlar om att hitta balansen mellan rätt temperatur, rätt mängd te och att inte låta det dra för länge. För svart te rekommenderas en bryggtid på 3–5 minuter, medan grönt te bör dra i ungefär 2–3 minuter. Genom att följa instruktionen för tid och temperatur på förpackningen får du uppleva den rika, komplexa smaken av Dilmah-te till fullo.

Brygg din nästa kopp med omsorg – beställ Dilmah-te och bidra till en bättre framtid för både människor och miljö 


Hälsosamma och etiska val
Te är inte bara en dryck – det är en upplevelse som kan förbättra din hälsa och ditt välmående. Dilmah-te är rikt på naturliga antioxidanter och forskning tyder på att te har visat sig ha positiva effekter på både hjärt- och hjärnhälsa.

– Forskning tyder på att te bidrar till att förbättra kognitiv förmåga och motverka depression. Det är en enkel men kraftfull dryck som erbjuder så mycket mer än bara smak.  

Den omsorg som Dilmah lägger på sin produktion – från handplockning av teblad till skonsam torkning – är inte bara för att säkerställa den bästa smaken. Det handlar också om att bevara teets naturliga fördelar för hälsa och välbefinnande. Den andra oktober 2024 höll Dilmah en exklusiv masterclass där fokus var på just det. Deltagarna fick en djupare inblick i teets värld och lärde sig konsten att brygga den perfekta koppen. Under ledning av experter inom te och gastronomi fick besökarna upptäcka hur olika teer kan lyfta smakupplevelsen i både mat och dryck. 

– Vi är stolta över vårt långvariga och utvecklande samarbete med Tekompaniet, säger Dilhan C. Fernando, CEO och Chairman för Dilmah och son till grundaren.

– Sverige har alltid varit en viktig marknad för oss, och Tekompaniets engagemang för kvalitet och hållbarhet har hjälpt oss att nå ut till en bred publik här. 

– Vi vill visa folk hur man brygger te på rätt sätt och hur te kan användas inom både matlagning och mixologi. Det handlar om att respektera ingredienserna och skapa en upplevelse som förenar smak och hälsa. 

Ett företag som ger tillbaka
Dilmah är inte bara känt för sitt te, utan också för sitt omfattande sociala arbete. Genom deras stiftelse har över 4 500 mikroföretag startats, och de arbetar för att minska könsobalansen inom teindustrin. Dilmah avsätter minst 15 procent av sin vinst före skatt till olika lokala projekt.

– Min far lärde mig att vänlighet är den enda vägen framåt i affärer. Vårt varumärke har alltid handlat om att ge tillbaka, avslutar Dilhan.  

Mer om Dilmah
Dilmah erbjuder ett brett utbud av kvalitets-teer, från klassiska smaker till unika blandningar, alla noggrant framtagna för att ge en genuin teupplevelse. Nu kan du njuta av din favoritte till ett bättre pris – använd rabattkoden Dilmah20 för 20 procent rabatt på ditt nästa köp. Upptäck den perfekta koppen te med Dilmah!