En smak av Indien med Systrarna KhannaIndisk mat på enkelt vis är devisen bakom Systrarna Khannas indiska sås-och kryddblandningar. Sedan 2016 har systrarna Anju och Alka Khanna tillverkat egna indiska kvalitetskryddor, och nu i höst finner du deras exklusiva utbud av autentiska kryddor och currysåser på COOP-butiker runt om i landet.  

Systrarna berättar att deras pappa, Satish, flyttade från Indien till Göteborg på 60-talet. Han kände dock en stor saknad för den indiska maten då utbudet av kryddor på den tiden var minimal. Där och då började jakten på att hitta och importera äkta indiska kryddor till Sverige.  

– I början på 70-talet öppnade pappa, tillsammans med vår mamma Laxmi, matbutiken Khanna Livs i Majorna i Göteborg. Folk reste från andra städer i Sverige för att köpa pappas kryddblandningar, säger Anju och Alka som grundat Systrarna Khanna. Föräldrarna öppnade även en av Göteborgs första Indiska restauranger.  

– Våra föräldrars entreprenörsresa har varit en stor inspiration för oss och är en av anledningarna till att vi startade Systrarna Khanna, berättar Alka Khanna och fortsätter: 

– Vi jobbar för att behålla matarvet, och för att folk ska känna att det är lustfyllt och enkelt att laga indisk mat. Vi kände att utbudet av indiska kryddor på hyllorna i matbutikerna var väldigt tunt. Som småbarnsmammor hade vi inte alltid tid att laga indisk mat och det var där idén om att tillverka färdiga kryddblandningar och såser kom till.  

Läs mer om utbudet hos Systrarna Khanna - klicka här 

Autentiskt och genuint 
Systrarna inspireras av sina många resor till Indien och maten som lagats hemma när de växte upp. De vill också att deras barn ska få växa upp med samma indiska matarv som dem. Grundrecepten är familjens traditionella recept som utvecklades av föräldrarna när de först kom till Sverige. Dessutom är sortimentet autentiskt och fritt från färgämnen och palmolja. Nytt för i år är tre nya curry såser, bland annat den veganska såsen Punjabi Curry som redan blivit en stor favorit bland konsumenter.  

– Autentisk och genuint är våra ledord, våra produkter ska smaka hemlagat som i ett riktigt indiskt kök, säger Anju Khanna 

Bidrar till Hungerprojektet 
Systrarna Khanna samarbetar tillsammans med Hungerprojektet i kampen mot fattigdom och hunger. För varje såld Punjabi Currypaket går en summa oavkortad till hungerprojektet i Indien. 

– Som två kvinnliga matentreprenörer med rötter i Indien var det självklart att stötta ett projekt som fokuserar på att stärka kvinnors politiska närvaro där. Många kvinnor får utstå hot och våld då många bybor fortfarande anser att kvinnor inte bör engagera sig politiskt. Vi är otroligt stolta över att samarbetet med Hungerprojektet som stöttar kvinnorna med ledarskapsutbildningar och uppmuntrar valdeltagandet, avslutar Alka Khanna. 

I år får du även chansen att provsmaka Systrarna Khannas krydd-och såsblandningar på Sthlm Food & Wine mässan den 8–10 november. Du är välkommen att träffa systrarna Anju och Alka samt få provsmaka deras produkter vid monter C15:57.  

Vi, Alka och Anju Khanna, har under flera år drömt om att få förvalta våra föräldrars indiska matarv.

Sommaren 2015 var vi hemma hos mamma och pappa med våra barn. Vi började som vanligt bunkra upp med våra föräldrars kryddblandningar för att ta med oss hem till Malmö och Stockholm. Därmed föddes idén till Systrarna Khanna. Det ska inte vara så svårt att hitta indiska kvalitetskryddor i butiken eller så krångligt att få till en riktigt god curry. Till skillnad från tidigare år, bestämde vi att själva lära oss recepten på kryddorna från grunden och på den vägen växte "Systrarna Khanna AB" fram.