Framtidens trallskruv – utvecklad med svenska snickareMycket har hänt de senaste 15 åren; inte minst vad det gäller trallbyggen. Nya byggrekommendationer, klimatförändringar och ändrade virkesval gör att det ställs helt nya krav på trallskruven för att den ska klara de nya förutsättningarna – och för att du som snickare ska kunna göra ett bra jobb. ESSDECK MAX är utvecklad tillsammans med svenska snickare och löser tre vanliga problem: propellerbrädor, stickor, och virke som spricker upp när man skruvar nära kant. Dessutom måste skruven vara både stark och seg för att ta upp träets rörelser.

ESSVE Sverige, Nordens marknadsledande företag inom skruv och infästningar, lyssnade noga på vad ett gäng professionella snickare hade att säga om dagens utmaningar vid trallbygge. De vanligaste problemen undersöktes och definierades, och företagets ingenjörer utvecklade en trallskruv med fokus på optimal klämkraft, snyggt resultat och flisfria montage. Nya tider – ny trallskruv? Svaret är ja!

– Om vi går tillbaka 20 år i tiden till den tidens altaner, så rörde det sig oftast om en liten uteplats. Det är en väldigt stor skillnad mot dagens altaner, som istället ofta är större än själva huset. Dessutom har vi de senaste åren haft varma somrar där träet torkar och blöta vintrar där träet sväller. Allt detta tillsammans gör att vi idag behöver en betydligt starkare och segare skruv som tar upp större rörelser eftersom träet sväller i blöta och rör sig mer ju större yta vi talar om, säger Christofer Lindberg, produktchef på ESSVE.  

Underlättar trallbygget på tre sätt
Snickarnas synpunkter på de vanligaste problemen kokades ner till tre huvudproblem som trallskruven Essdeck Max löser:

  • Skeva brädor sätts på plats

”Många snickare upplever att virket har ändrats och att det förekommer fler propellerbrädor idag; det vill säga att virket skruvar sig och blir skevt. Då kan man välja – antingen blir det spill eller så chansar man och kör på och då sitter skruven ofta för djupt. ESSDECK MAX löser det här problemet genom att skruven är utrustad med dubbla gängor med olika gängstigning. Det ger skruven en maximal klämkraft som nyper till och trycker ned brädan direkt och håller brädorna på plats”, säger Lindberg.

  • Flisfritt slutresultat

Skruvens skalle är 25 procent mindre än standard och självförsänkande, vilket gör att skruven smidigt glider ner i brädan. Direkt under skallen sitter dessutom frässpår, som tillsammans med den cylindriska skallens kant skär av träfibrerna och ger ett snyggt och flisfritt resultat.

  • Montera nära kant

”Ett vanligt problem är att virket spricker om du monterar skruven för nära kanten. För att komma till bukt med det problemet är ESSDECK MAX utformad med en spets som fräser istället för skär fibrer, vilket minskar risken för att virket spricker upp, avslutar han.”